Pacalból készülő ételek

Receptek

BABOS PACAL
Hozzávalók : 80 dkg pacal,
só,
néhány szem fekete bors,
fél citrom leve,
1 kisebb vöröshagyma,
2 babérlevél,
20 dkg piros, úgynevezett vesebab (konzerv is lehet)
4-5 evőkanál olaj,
2 gerezd fokhagyma ,
2 közepes vöröshagyma ,
10 dkg paradicsompüré ,
őrölt bors.
1 mokkáskanál kakukkfű,
2, 5 dl vörösbor,
20 dkg füstölt kolbász,
Készítése: A pacalt megtisztítjuk, többször váltott hideg vízben kiáztatjuk, majd lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.

Sóval, egész borssal, citromlével meg fölszeletelt vöröshagymával ízesítjük, beledobunk 1 babérlevelet, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük.

Utána leszűrjük, nagyobb kockákra vágjuk.

Közben a beáztatott babot enyhén sós, babérlevéllel fűszerezett vízben puhára főzzük, ugyancsak leszűrjük.

Az olajon megfuttatjuk a présen áttört fokhagymát és a megtisztított, fölaprított vöröshagymát.

A paradicsompürével egy kicsit tovább pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, majd ráöntjük a bort.

A pacalt, a babot meg a karikákra vágott kolbászt hozzáadjuk, meg-megkeverve 5 percig főzzük. Sós burgonya illik köretnek hozzá.

BOLGÁR PACALLEVES
Fél kg előfőzött, csíkokra vágott pacal, fél pohár tejföl, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 apróra vagdalt fefferoni, 1 ek olaj, 2 ek paradicsompüré, 2 ek liszt, 1 liter erőleves, 1 babérlevél, só, bors, 2 ágacska friss majoránna.

Az olajon aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, beledobom a zúzott fokhagymát, az erős paprikát, majd a paradicsompürét, és kevergetve a lisztet. Beleteszem a csíkozott pacalt, majd felöntöm a levessel. Babérlevéllel, borssal, sóval ízesítem és fedő alatt fél óráig főzöm. Mikor kész, elkeverem a tejföllel és megszórom a finomra vágott majoránnával.

BORJÚ- VAGY TEHÉNPACAL (RÓMAI RECEPT)
Borjú- vagy tehénpacal, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, zeller, petrezselyem, 1 borsmentalevél, frissen reszelt parmezán.
A pacalt legalább hat órán át kell főzni, ennek során, akár a leveshúshoz, egy sárgarépát, egy hagymát, zellert és petrezselymet adunk hozzá. A puhára főtt trippát ujjnyi széles, 3-5 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd az umido (vagy a stufatino) levével még jó félórát tovább pároljuk. Mire a lé szépen magába szívta az összes ízt és zamatot, a trippa készen van.

BUSECCA ALLA CASALINGA (svájci olasz pacalleves házi módra)
Hozzávalók : Fél kg pacal, 20 dkg karotta, 1 fej zeller, 20 dkg póréhagyma, fél fej kelkáposzta, 1 fej hagyma, 50 g császárszalonna, 5 ek olívaolaj, 4 szem paradicsom, 2 dl száraz vörösbor, 8 deci erőleves, 1 tk. kömény, rozmaring, bazsalikom, só, 1 luganiga (olasz kolbászféle), reszelt parmezán.

Készítése : A pacalt felcsíkozom, a zöldségféléket pedig felaprítom. A felhevített olajon kiolvasztom a felkockázott szalonnát, a hagymát és a fokhagymát finomra vágom és a szalonnára dobom. Hozzáadom a zöldségeket, valamint az előfőzött pacalt. Lassú tűzön párolom. A paradicsomot kimagozom és hozzáadom. Felöntöm a borral és az erőlevessel, majd lassú tűzön lefedve mintegy fél óráig párolom. A végén hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket, valamint a köménymagot. A luganigát megsütöm és szeletekre vágom. Tálalás előtt beleteszem a levesbe és megszórom parmezánnal.

CITROMOS PACAL
60 dkg előfőzött pacal, 10 dkg füstölt szalonna, 1 citrom, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk. porcukor.

Az apróra vágott szalonnát kiolvasztom, megszórom a liszttel, majd kevés hideg vízzel felengedem. Fűszerezem sóval, borssal, zúzott fokhagymával, reszelt citromhéjjal, citromlével, finomra vágott petrezselyemmel. A rántásba beleteszem a felcsíkozott pacalt. Az egészet még negyed óráig főzöm, szükség esetén citromlével és porcukorral ízesítem.

CITROMOS BECSINÁLT PACAL
1 kg előfőzött pacal, 5 dkg füstölt szalonna, 1 citrom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 g bors, 10 dkg liszt, 10 dkg zsír.

Az apróra vágott szalonnát a zsíron kiolvasztom, megszórom a liszttel, majd kevés hideg vízzel felengedem. Fűszerezem sóval, borssal, zúzott fokhagymával, reszelt citromhéjjal, citromlével, vágott petrezselyemmel, majd habverővel simára keverem. A rántásba beleteszem a felcsíkozott pacalt. Az e gészet negyed óráig főzöm, tálalom.

FOKHAGYMÁS PACAL
1 kg pacal, 2 dkg zsír, 3 dkg liszt, 1 kk. paprika, fél liter húsleves, só, bors, 1 fej fokhagyma, petrezselyem.

Alaposan megmosom az előfőzött pacalt és felcsíkozom. A zsírból és a lisztből rántást készítek, melyet megpaprikázok és belezúzom a fokhagymát is. A húslevest felforralom, beleteszem a pacalt, berántom és készre forralom. Tálalás előtt megszórom finomra vágott petrezselyemmel. Rizzsel, vagy sósburgonyával tálalom.

FLORENTIN PACAL (TRIPPA ALLA FIORENTINA)
1 kg előfőzött pacal, 2 fej hagyma, 2 kanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, fél kg paradicsom, frissen reszelt parmezán, 2 fiatal zeller, 1 pohár bor, 1 karotta, 1 csomó zellerzöld, 1 csomó bazsalikom, só, frissen őrölt bors.

A pacalt felcsíkozom. Finomra vágom a tisztított zellert, karottát, hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehéjazom és felkockázom. Egy nagy fazékban felforrósítom az olajat apróra vágott hagymát zsíron megpirítom, rászórom a paprikát, hozzáadom a sűrített paradicsomot, a bort és még egy pohárnyi vizet. Beleteszem a pacalt és kb fél óráig párolom (fedetlenül). Egy római tálba teszem, megszórom a sajttal, a morzsával, rámorzsolom a vajdarabkákat és a sütőben szép pirosra sütöm.

GENFI PACAL
50 dkg előfőzött pacal, 10 dkg húsos szalonna, 3 karotta, 3 szem burgonya, 2 fej hagyma, 1 szál póré, 20 dkg reszelt sajt, 1 ek vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó vágott petrezselyem, 2 ek kakukkfű, 3 dl száraz fehérbor, só, bors.

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A hagymát apró kockára vágom, a karottát, a krumplit és a pórét felszeletelem. A felhevített vajon aranysárgára pirítom a hagymát. Hozzáadom a pórét, a vágott petrezselymet és a kakukkfűvet. Sózom, borsozom. A pacalt felcsíkozom és szintén megfűszerezem. Római tálban rétegenként lerakom a zöldségkeveréket, a pacalt és a sajtot (ez legyen legfelül is). Felöntöm a borral, ráteszem a tetejét és a sütőben egy órán keresztül sütöm.

GOMBÁS PACALPÖRKÖLT
A "gombás pacalpörkölt" elkészítése megegyezik a "Pacalpörkölt 1." elkészítésével, de még az utolsó fél órábal hozzáteszünk 30 dkg szeletelt gombát is.

GÖNGYÖLT PACAL
1 kg tisztított, előfőzött pacal, 2 fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 1 ek paprika, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, 2 dl tejföl.

A szalonnát kockára vágom és kiolvasztom, az apróra vágott hagyma harmadát ráteszem és aranysárgára pirítom, rádobom a szeletelt gombát, megszórom a pirospaprikával, puhára párolom. A tenyérnyi darabokra vágott pacalt megtöltöm a raguval, felgöngyölöm és hústűvel megtűzöm. A göngyölegeket kizsírozott tepsibe helyezem és leöntöm a finomra vágott hagymával elkevert tejföllel. A tetejét megszórom reszelt sajttal. A forró sütőben fél óráig sütöm

KÁPOSZTÁS PACAL 1.
60 dkg tisztított pacal, 20 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 1 ek pirospaprika, 2 dl vörösbor, só.

A pacalt felcsíkozom. Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztom, üvegesre párolom rajta az apró kockákra vágott hagymát, megszórom pirospaprikával, majd felöntöm egy csésze vízzel. Beleteszem a pacalcsíkokat és a zúzott fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Időnként pótolom az elpárolgott levét. Mikor megpuhult, hozzáteszem a savanyú káposztát, illetve a 3-4 centis darabokra vágott kolbászt. Hozzáöntöm a vörösbort és puhára párolom, ha kell utána sózom. Főtt burgonyával, vagy puha kenyérrel tálalom.

MILÁNÓI PACALLEVES
1 kg pacal, 5 dkg szalonna, 25 dkg fehérbab, 6 dkg vaj, l sárgarépa, 1 csokor vágott petrezselyem, 1 zeller, 1 fej hagyma, 1 kk. sűrített paradicsom, őrölt bors, só, zsálya, parmezán sajt, 1 húsleveskocka.

A babot előző nap beáztatom, másnap puhára főzöm és leszűrve félreteszem. A vajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és szalonnát, majd rádobom a megtisztított, jól megmosott pacalt és zsírjára pirítom. Beleteszem a felkarikázott sárgarépát, hasábokra vágott zellert, a finomra vágott zsályát. Felöntöm 6 dl vízzel, beleteszem a leveskockát és a paradicsompürét. Fedő alatt lassú tűzön puhára párolom. A vége felé beleteszem a babot, még kb. negyed óráig párolom, után sózom. Tálalásnál reszelt parmezánt és frissen őrölt borsot szórok rá és puha kenyeret kínálok mellé.

PACALGOMBÓCLEVES
40 dkg pacal, 10 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 1 szikkadt zsemle, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt hús, 1 leveskocka, 1 ek ételízesítő, majoránna, őrölt bors, só.

A megtisztított, jól megmosott pacalt félpuhára párolom, felcsíkozom. A kockákra vágott szalonnán megpirítom a hagymát, a petrezselymet és a fokhagymát, majd a pacalt. Mikor megpuhult, összegyúrom egy áztatott zsemlével, a darált füstölt hússal, az ételizésítővel, borssal, sóval, majoránnával. Gombócokat formálok belőle és kifőzöm a leveskockából készült húslevesben.

PACALLEVES
40 dkg pacal, 1 liter víz, 1 pohár tejföl, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk őrölt bors, 1 kk. majoránna, paprika, 1 ek liszt, 1 ek só, 1 kk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 ek ecet, 1 ek mustár, 1 kk. cukor, 1 mk mustármag (őrölve), 1 mk koriander (őrölve).

A megtisztított, jól megmosott pacalt hideg vízben felteszem főni. Kb fél órai forralást követően a vizet leöntöm róla és tiszta hideg vízre cserélem. Ezzel is fél órát forralom, lecserélem. A harmadik vízbe sót is teszek és abban puhulásig forralom a pacalt. A forró zsírban aranysárgára pirítom a lisztet, hozzádobom a zúzott fokhagymát, megszórom egy teáskanálnyi paprikával, majd folyamatos keverés mellett ráöntök 2 dl főzőlevet, utána a többi főzőlevet is. Most jöhet a többi fűszer is. A megpuhult pacalt lecsurgatom, felcsíkozom és beleteszem a lébe. Jól összeforralom, tejfölözöm, mustározom, ecettel és cukorral édesítem.

PACALLEVES KOLOZSVÁRIASAN
1 kg pacal, 1 kg mahacsont (ritka), 20 dkg hagyma, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg zeller, 2 g törött bors, tárkonyecet, 10 dkg kukoricaliszt, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, só.

A pacalt megmossuk, sóval bedörzsöljük és kukoricaliszttel megszórva állni hagyjuk. 1-2 óra múlva ismét megmossuk, fazékba tesszük és 4 l forró vízbe helyezve 1 órán át főzzük. Ekkor a vizet kicseréljük rajta, hozzáadjuk a marhacsontot, az összevágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, 3 órán át lassú tűzön főzzük. Ha a pacal már teljesen megpuhult, leszűrjük, a csontot eltávolítjuk és a pacalt vékony csíkokra vágjuk. A zöldséget átpasszírozzuk és a pacallal együtt visszahelyezzük a levébe. A tojássárgáját a tejszínnel a levesestálban elkeverjük, közben forró levessel óvatosan hígítjuk, majd rámerjük a levest. Borsozzuk, ecetezzük ás tálaljuk.

PACAL BAJAI MÓDON
80 dkg előfőzött pacal, 3 dkg vaj, 1 nagy fej hagyma, 1 ek paprika, 15 dkg reszelt sajt, 2 ek sűrített paradicsom, 2 dl száraz fehérbor, 3 gerezd fokhagyma, gyömbér, só, bors.

Az apróra vágott hagymát a vajban aranysárgára pirítom, megszórom a paprikával és belekeverem a sűrített paradicsomot. Fűszerezem sóval, borssal, zúzott fokhagymával. A rántásba beleteszem a felcsíkozott pacalt, majd felengedem a borral. Az egészet fél óráig főzöm, majd meghintem sajttal és tálalom

PACAL KAPRIBOGYÓVAL
1 kg pacal, 5 dkg vaj, 1 hagyma, 5-6 szem bors, 1 ek. ételizésítő, 2 dl fehérbor, 5-6 szem kapribogyó, só.

Alaposan megmosom a pacalt, sós vízben puhára párolom és felcsíkozom. A vajban megpirítom a reszelt hagymát, beleteszem a pacalt, az ételizésítőt, a borsot, az összevagdalt kaprit. Sózom, majd néhány percnyi forralás után forrón tálalom.

PACAL POROSZ MÓDON
1 kg tisztított, előfőzött pacal, 1 fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 ek liszt, 1 babérlevél, 1 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem paradicsom, 1 kk. paprika, só, 2 dl tejföl.

A pacalt 3 liter sós vízben fél óráig főzöm, majd leszűröm. A szalonnát kockára vágom és kiolvasztom, rászórom a lisztet, megpirítom, majd a pirospaprikát, majd felöntöm 2 deci pacal főzőlével. A csíkokra vágott pacalt beleteszem a lébe, beledobom a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a citromhéjat, a sót, valamint a felkockázott paradicsomot. A végén összerottyantom, az ízét a citromlével pikáns savanyúra állítom be, majd belekeverem a tejfölt.

PACALPÖRKÖLT
Hozzávalók : 1 kg pacal,
só,
2-3 babérlevél,
2 fej vöröshagyma,
2 húsos zöldpaprika,
2 közepes paradicsom,
4 evőkanál olaj.
1 púpozott evőkanál pirospaprika,
3 gerezd fokhagyma,
fél mokkáskanál őrölt köménymag,
Készítése : A pacalt gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és többször váltott hideg vízben kiáztatjuk.

Bő vízben feltesszük főni, majd amikor felforrt, leszűrjük és leöblítjük.

Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Megsózzuk, babérlevelet dobunk bele, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük.

Elfövő levét pótoljuk.

Közben a megtisztított hagymát finomra, a kicsumázott paprikát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk.

A hagymát az olajon kevergetve megpirítjuk.

Pirospaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és egy kevés vízzel felengedjük.

A zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, a paprika- meg a paradicsomkockákat is hozzáadjuk.

A megpuhult pacalt lehűtjük, vékony csíkokra vágjuk, majd az elkészített pörköltalapba keverjük, és 20-25 percig pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótoljuk.

Aki szereti, erős paprikával is fűszerezheti, vörösborral is ízesítheti. Köretnek sós burgonya illik hozzá.

PACALPÖRKÖLT 1.
1 kg előfőzött pacal, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só.

A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom. Puha kenyérrel tálalom.
A pacal konzerválását lásd: Házi konzerválás

PACALPÖRKÖLT 2. (szolidabban fűszerezett)
1 kg előfőzött pacal, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, 1 zöldpaprika, késhegynyi bors, só, zellerlevél.

A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. A főzés vége felé belekarikázom a zöldpaprikát. Lassú tűzön puhára párolom. Finomra vágott zellerzölddel megszórva, puha kenyérrel, vagy sósburgonyával tálalom.

PACALPÖRKÖLT 3. (Magyar Elek)
"A megsózott, hideg és forró vízben alaposan megmosott pacalt többször váltott, hidegen ráöntött sós vízben félpuhára főzzük. Zsíron reszelt hagymát pirítunk, meghintjük egy jó késhegynyi paprikával, belevegyítjük a kockára vagy metéltre vagdalt pacalt és teljesen puhára pároljuk, kevés vizet is öntve alája. Tálalás előtt meg is sózzuk. Tarhonyát adunk melléje. "

PACALPÖRKÖLT 4. (majoránnás)
Hozzávalók : 1 kg előfőzött pacal, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg paprika, két kanál zsír, 1/2 mk. köménymag, só, 3 szál zellerzöld, 3 dkg paradicsompüré, 1/2 g majoránna, 4-5 ek lecsó, 2 dkg liszt.

Készítése : A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig csak egy kevés vizet hozzáöntve felteszem főni, megsózom, hozzáteszem a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a köménymagot. A főzés végén felé belekeverem a vízzel összehabart lisztet, a paradicsompürét és a lecsót. Lassú tűzön puhára párolom. Finomra vágott zeller zölddel megszórva, puha kenyérrel tálalom.

PACALPÖRKÖLT 5. (majoránnás)
Hozzávalók : 1 kg előfőzött pacal, 2-3 fej hagyma,

2 gerezd fokhagyma, 1 ek paprika, 10 dkg zsír, só, 2-3 szál zellerzöld, 1 ek paradicsompüré, 1 g majoránna, 20 dkg lecsó, 1 kk. liszt.
Elkészítése megegyezik az előző recepttel.

PÁROLT PACAL (Magyar Elek)
"1/2 kiló megmosott, sóval ledörzsölt hideg s forró vízben alaposan megtisztogatott és sós vízben megfőtt marha-, vagy birkapacalt metéltre vagdalunk és egy kanál zsíron - kevés pirított vöröshagymának társaságában - megsózva, megborsozva, 1/2 citrom levével leöntve, 8-10 percig pároljuk. Apróra vagdalt petrezselyemzöldjável meghintve tálaljuk. "

PACAL RÓMAI TÁLBAN
1 kg pacal, 2 fej hagyma, 2 kanál zsír, 2 deka vaj, 2 ek sűrített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek paprika, 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 pohár bor, só, bors.

A tisztított pacalt puhára főzöm. Kihűlés után felcsíkozom. Az apróra vágott hagymát zsíron megpirítom, rászórom a paprikát, hozzáadom a sűrített paradicsomot, a bort és még egy pohárnyi vizet. Beleteszem a pacalt és kb fél óráig párolom (fedetlenül). Egy római tálba teszem, megszórom a sajttal, a morzsával, rámorzsolom a vajdarabkákat és a sütőben szép pirosra sütöm.

PILSENI PACALLEVES
Hozzávalók: 0, 5 kg előfőzött pacal, 15 dkg füstölt tarja, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 3 ek olaj, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, só, bors, majoránna, 1 kk. mustár, 1 csokor petrezselyemzöldje, fél citrom.

Készítése: A tarját megfőzöm és kihűlés után metéltre vágom. A pacalt felcsíkozom, a zöldségekkel együtt sós vízben felteszem főni. A zöldségeket mikor megpuhultak, kiveszem és julienne-re szelem (metélt). Az apróra vágott hagymát egy ek olajon sárgára pirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a megfőtt pacalt. Sózom, borsozom, majoránnázom, reszelt citromhéjat, citromlevet teszek hozzá és kevés vízzel negyed óráig párolom. A maradék olajból és a lisztből barna rántást készítek, amelyet felengedek a hús főzőlevével. Minden eddigit összekeverek, kiegészítem kb másfél liternyire, megszórom petrezselyemzölddel és forrón tálalom. A tányéron tejfölözöm.

PACAL VAJMÁRTÁSBAN
Sós vízben puhára főzöm a csíkokra vágott tisztított pacalt. Vajmártást (besamel) készítek és abban főzöm fel. Megtejfölözöm, borsozom és citrommal savanyítom. Zsemlegombóccal, vagy spagettivel tálalom.

PACAL SZILÉZIAI MÓDON
50 dkg előfőzött pacal, 3 dkg vaj, 3 ek liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 csomó leveszöldség, 1 kg marhacsont, 1 babérlevél, majoránna, zsálya, gyömbér, só, bors.

A csontból és a zöldségből a szokásos módon csontlevest főzök. A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd feleresztem a húslével, úgy, hogy mártást kapjak. A mártásba beleteszem a felcsíkozott pacalt és a feldarabolt zöldséget. Jöhetnek a fűszerek: só, bors, majoránna, zsálya, babérlevél és gyömbér. Az egészet jól összeforralom, majd meghintem reszelt sajttal.

PACAL TOSZKÁN MÓDON
1 kg előfőzött pacal, 3 dkg vaj, 5 ek olivaolaj, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó leveszöldség, 2 dl húsleves, 5-6 szem hámozott paradicsom, 1 babérlevél, bazsalikom, bors, 1 dl száraz fehérbor.

A vaj és olaj keverékén sárgára pirítom a szeletelt hagymát, illetve a vékonyra szelt zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, valamint a babérlevelet. Beleteszem a felcsíkozott pacalt, majd jó sűrűre beforralom. Hozzáöntöm a bort, a kockázott, hámozott paradicsomokat, sózom és borsozom. Hozzáöntöm a húslevest, majd lassan puhára párolom. A kész ételbe belekeverem a bazsalikomot és parmezánnal bőven meghintve tálalom.

RÁNTOTT PACAL 1.
Sós vízben puhára főzöm a tenyérnyi szeletekre vágott tisztított pacalt. Lisztben, tojásban, zsemlemorzsában a szokásos módon panírozom és forró zsírban, vagy olajban kisütöm. Rizzsel és tartármártással, vagy remuládmártással tálalom.

RÁNTOTT PACAL 2.
1 kg pacal, 20 dkg zsír, 15 dkg liszt, 15 dkg hagyma, 1 csomag petr. zöldje, zsemlemorzsa, tojás, só, babérlevél.

Sós vízben a zöldségekkel, hagymával, petrezselyemzölddel puhára főzöm a tenyérnyi szeletekre vágott tisztított pacalt. Lisztben, tojásban, zsemlemorzsában a szokásos módon panírozom és forró zsírban, vagy olajban kisütöm. Krumplissalátával, tartármártással tálalom.

SAVANYÚ PACAL 1. (sváb recept)
1 kg pacal, fél hagyma, 4 dkg zsír, 5 dkg liszt, 3 ek sűrített paradicsom, fél liter húsleves, só, bors, 3 ek fehérbor, petrezselyem.

Alaposan megmosom az előfőzött pacalt és felcsíkozom. A zsírban üvegesre párolom a finomra vágott hagymát, ráteszem a pacalt és kb 10 perc alatt megpirítom. Megszórom a liszttel és tovább keverem. Kis idő múlva belekerül a sűrített paradicsom, majd fél óráig főzöm. Sózom, borral, borssal és ecettel ízesítem. Tálalás előtt megszórom finomra vágott petrezselyemmel.

SAVANYÚ PACAL 2. (Magyar Elek)
"A pacalt jól be kell sózni, először hideg, másodszor forró vízzel kimosni. Ha jól kimostuk, hideg vízben feltesszük főni. Mikor felforrt, leöntjük róla a vizet és új hideg vízzel újra feltesszük. Ezt azután még egyszer megismételhetjük. Végül sósvízben puhára főzzük és hosszú, keskeny metéltre vágjuk. Világos rántást csinálunk kevés petrezselyem zöldjével (s ha úgy tetszik, apróra vágott vöröshagymával), föleresztjük csontlével, vagy vízzel, megsózzuk, 1-2 babérlevelet, kevés borsot teszünk bele. Egy darabig forraljuk, majd átszűrjük, beletesszük a pacalt, felforraljuk, 1-2 tojássárgájával megkötjük és 1-2 kanál ecetet vagy citromlevet öntve bele, tálaljuk. Sósvízben főtt burgonyával körítve tálaljuk. "

SAVANYÚ PACAL 3.
1 kg pacal, 10 dkg zsír, 10 dkg liszt, só, bors, 1 ek borecet.

Alaposan megmosom a pacalt, sós vízben puhára párolom és felcsíkozom. A zsírból és a lisztből világos rántást készítek, melyet megborsozok. Árszűröm, beleteszem a pacalt, a borecetet és forrón tálalom.

SZICILIAI RAKOTT PACAL
1 kg pacal, 1 fej hagyma, 3-4 kanál olivaolaj, 35 dkg paradicsom, 35 dkg padlizsán, 5 dkg szalonna, 10 dkg juhsajt, 2 kemény tojás, 1 ek reszelt parmezán, só, bors, olaj.

A padlizsánt felkockázom, besózom, egy órán keresztül állni hagyom, majd leöblítem és leitatom róla a vizet. Olajon pirosra sütöm, leszűröm. Az olivaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és szalonnát, ráteszem a tisztított, csíkozott pacalt és zsírjára pirítom. Sózom, borsozom, beleteszem a kockázott paradicsomot és majdnem puhára párolom. Egy tűzálló edényben rétegesen lerakom a pacalt, a padlizsánt, a juhsajtot, a felkarikázott kemény tojásokat. Tetejét megszórom reszelt parmezán sajttal és a sütőben szép pirosra sütöm.

VAGDALTHÚS PACALBÓL
Sós vízben puhára főzöm a felcsíkozott, tisztított pacalt. Összekeverem 2 áztatott, kicsavart zsemlével, 2 tojással, sóval, borssal, pástétomfűszerrel, egy csokor vágott petrezselyemmel, pici szardellapasztával. Lapos pogácsákat csinálok belőle, zsemlemorzsába hempergetem és olajban kisütöm. Rizzsel tálalom.

VELŐS PACALPÖRKÖLT
1 kg előfőzött pacal, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só, 20 dkg sertésvelő.

A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom. Mikor szinte teljesen megpuhult, beleteszem a hártyáitól megtisztított velőt és még kb 10 percet főzöm. Puha kenyérrel tálalom.

VELŐS-GOMBÁS PACALPÖRKÖLT
1 kg előfőzött pacal, 20 dkg szeletelt gomba, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só, 20 dkg sertésvelő.

A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a gombát, a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön puhára párolom. Mikor szinte teljesen megpuhult, beleteszem a hártyáitól megtisztított velőt és még kb 10 percet főzöm. Puha kenyérrel tálalom.