klemi-recepttar@uze.net Derelye (barátfüle) receptek
A szilva izes derelye (Zilahy)
Egy kilónyi lisztből - a rendes módon - gyurjunk tésztát; de valamivel mégis lágyabbat, mint a közönséges tészta. E tésztát nyujtsuk ki olyan vékonyra, mint a levesbe való tésztát szoktuk. Egyszerre csak egy levél tésztát nyujtsunk ki, mert e lekváros derelyéhez nem lehet megszikkadt tésztát használni; csak egymásután, sorban készithetjük el a frissen nyujtott levelekből a derelyéket. Minden levél tésztára egy-egy ujjnyi távolságra, kávéskanállal apró csomócskákban szép szorosan szilva izt kell rakni. A levél tésztát félig rakjuk igy tele szilva-izes csomócskákkal; a tészta másik - üres - felét pedig boritsuk a lekvárral megtöltött tésztára. Ilyen formán minden lekvár csomó kimagasló dombocskát fog képezni; e dombocskák körül a tésztát ujunkkal nyomkodjuk meg, azután rendre szalagonként vágjuk ki a tésztát éles derelye-metszővel. E szalagokat derelye metszővel aprózzuk fel koczka formákba, ugynevezett "derelyéknek". Nagy fazékban forró vizben főzzük meg. Főzés közben ügyeljünk, mert ez a tészta azonnal a forró viz tetejére szalad; de azért még nincs megfőve. Sokáig nem szabad főzni, ment akkor meg mind kifakad a lekvár belőle. Hat-hét percznyi főzés után kiszedhetjük lyukas kanállal. A tetejét tálaláskor öntsük le forró zsirral és hintsük be piritott zsemlyemorzsával. Azon forrón kell asztalra adni.
Baracklekváros derelye (Baracklekváros barátfüle)
Hozzávalók: 1 adag ravioli-tészta, baracklekvár, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.
A derelyetésztát baracklekvárral töltöm meg, majd az előírás szerint kifőzöm.
A zsemlemorzsát 2 evőkanálnyi olajon gyakori kevergetés mellett megpirítom. A kifőtt tésztát lecsepegtetés után a pirított morzsába forgatom. Tálaláskor porcukorral szórom meg.
Barátfüle
Recept Iharosból
Iharosban régóta kedvelt eledel a barátfüle. Receptjét Kisházi Ferencné osztotta meg velünk.
Hozzávalók: fél kiló burgonya, liszt, egy egész tojás, egy kávéskanál só, egy kávéskanál margarin, 15 deka búzadara, szilvalekvár
Megfőzzük a burgonyát, és burgonyanyomón áttörjük. A margarinnal, tojással és sóval, valamint annyi liszttel, amennyit az anyag fölvesz, összedolgozzuk.
A tésztát gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk, és apró lekvárhalmokat helyezünk el rajta egy sorban, egymástól egyenlő távolságra. A lekváros csíkra a tésztát visszahajtjuk, majd barátfüle-szaggatóval kiszaggatjuk a négyszög alakú lekváros táskákat. Forró vízben megfőzzük. A búzadarát kevés zsiradékon olajbarnára pirítjuk, s ebben megforgatjuk a barátfülét. A tetejét meghintjük porcukorral.
Barátfüle sütve
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojássárga, 1 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 3-4 evőkanálnyi kemény meggydzsem. A tetejére vaníliás porcukor, olaj a sütéshez.
A lisztet, a tojássárgát, a cukrot és a sót annyi tejföllel gyúrom össze, hogy jó rugalmas tésztát kapjak. Vékonyra kinyújtom, és kis négyszögekre vágom. Mindegyik tészta közepére egy kis meggydzsemet teszek, majd átlósan összehajtva, széleit körben jól lenyomkodom. Bő, forró olajban pirosra sütöm. Papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat elszívja, majd vaníliás porcukorral meghintve kínálom.
Burgonyás derelye (Mami szakácskönyve)
Derelyét megtölteni a következő töltelékkel: áttört krumpli, só, kis zsír, tejfel, kevés liszt, Derelyét megtölteni, prézlis zsírba szedni.
Diós derelye
Hozzávalók: 1 csomag (60 dkg) meggyes-túrós derelye (másféle ízesítésű is lehet), só, 15 dkg dió, 10 dkg porcukor.
A derelyét enyhén sós, forrásban lévő vízben az előírás szerint kifőzzük, leszűrjük, nagyon jól lecsöpögtetjük. A diót ledaráljuk, a porcukorral összekeverjük, végül a derelyét beleforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Erdélyi derelye
10 deka kockára vágott füstölt szalonnát pirítunk, ha készen van, kiszedjük a töpörtyűjét, zsírjába fél kis fej apróra vágott vöröshagymát, késhegynyi paprikát, jó kávéskanál zsemlyemorzsát, összevagdalt petrezselyem zöldjét és kis sót teszünk. Megpároljuk, s az előre elkészített derelyetésztát tüdős táska módjára megtöltjük vele. A táskákat gyengén sós, forró húslébe dobjuk, s jól átfőzzük. Tálaláskor a levesbe dobjuk a töpörtyűt is.
Erdélyi túrós derelye
Hozzávalók: 1 kg főtt burgonya, 500 g liszt, 600 g túró, 250 g porcukor, 200 g zsír, 200 g zsemlemorzsa, 100 g mazsola, 6 db tojás, 1 db citrom, só, vaníliás cukor
A főtt meleg burgonyát áttörjük, 3 db tojással, liszttel, kevés sóval összegyúrjuk és félretesszük. Közben túrótölteléket készítünk. A túrót szitán áttörjük, 3 tojást, porcukrot, reszelt citromhéjat, mazsolát adunk hozzá, és jól összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, háromszög alakú formákra vágjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a túrótölteléket, tojásfehérjével megkenjük a tészta szélét, majd visszahajtjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és a zsíron aranysárgára pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.
Gombás derelye 1.
Hozzávalók: házi gyúrt derelyetészta, 50 dkg gomba, 5 tojás, 20 dkg sajt, 2 ek olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, késhegynyi bors, só, olaj a sütéshez.
A finomra vágott hagymát kevés olajban megfuttatjuk, majd beletesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és az egészet együtt kissé megpároljuk. Ráöntjük a felvert tojásokat, és kevergetjük, amíg megköt. Ha kihűlt, az előkészített tésztán a derelyekészítési módon, halmokban elosztjuk a tölteléket. Bő, forró olajban kisütjük a derelyéket, lecsepegtetjük, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Ketchupot kínálunk hozzá.
Gombás derelye 2.
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, kb. fél dl víz;
A töltelékhez 30 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só, a tetejére 2 dl tejföl.
A derelye tésztáját a leírt módon összegyúrom és kinyújtom. A töltelékhez a gombát tisztítás után nagyon vékony szeletekre vágom. A felforrósított olajon megpirítom, majd megsózom, megborsozom, és fedő alatt, saját levén megpárolom. Ha zsírjára sült, kihűtöm, és a derelyéket megtöltöm vele. A megfőzött és lecsöpögtetett tésztácskákat a tejföllel lelocsolva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Gombás-derelye (Mami szakácskönyve)
Úgy készül, mint akár milyen más derelye, csak vastagabbra nyújtjuk a tésztát. A szeleit jobban megkenjük tojás fehérjével, és óvatosabban főzzük ki. A töltelékhez való gomba csak zsíron párolt, nincs berántva és nincs feleresztve.
Azonban mikor megvagdostuk a készre párolt gombát, szilárd rántottával elkeverjük, ami tartalmassá teszi.
Húsos derelye 1.
Hozzávalók (8-10 személyre): 5 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 40 dkg sertéshús, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 g törött bors, 1 db tojásfehérje, a gyúrt tésztához: 20 dkg liszt, 3 db tojás, só.
Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük és lefedve, mindig csak egy kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Elkészítjük a gyúrt tésztát és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis hús-halmocskát rakunk és a tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk.
Húslevesben vagy sós vízben külön kifőzzük, majd az elkészített levesbe tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc
Húsos derelye 2.
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, kb. fél dl víz;
A töltelékhez 30 dkg (bármilyen fajta) darált hús, fél dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint mustár, a tésztalap kenéséhez 1 tojás; a tetejére 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl.
Az átszitált lisztet összegyúrom a tojásokkal, a sóval és a vízzel, majd egy nagy cipóba formálva legalább 2 órán keresztül pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket: a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát 1 evőkanál olajon megfuttatom, és ráteszem a darált húst. Addig kevergetem a tűzön, amíg az egész megfehéredik. Hagyom, hogy kihűljön, majd összekeverem a Vegetával, a mustárral és a törött borssal. A tésztacipót vékonyra, egy nagy lappá nyújtom, és elfelezem. A tölteléket kis diónyi kupacokban, egymástól kb. 3 centiméter távolságra felhalmozom. Az üresen hagyott, tehát töltelék nélküli részeket egy felvert tojással, ecsettel bekenem. Ezután az üres, levágott tésztalapot a töltelékre ráborítom. A tojással bekent, töltelék nélküli részeken a tésztát összenyomkodom, majd egy recés derelyemetszővel elvágom. A kis derelyéket a lisztezett deszkán pár percig hagyom szikkadni, majd forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzöm. Míg a derelyék főnek, az olajon szép pirosbarnára pirítom a zsemlemorzsát. A megfőtt, lecsurgatott tésztácskákat egyenként megforgatom a morzsában, és tejföllel meglocsolva kínálom.
Egyszerre érdemes nagyobb mennyiséget is készíteni belőle, és kifőzés előtt adagonként lefagyasztani.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Húsos rakott derelye
Összegyúrunk 35 deka lisztet egy egész tojással. csipet sóval meg annyi vízzel, hogy rugalmas, de kemény tésztát kapjunk, és cipóban, letakarva egy óráig pihentetjük. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben töltelékhalmokat rakunk, és az üres tésztalapot ráborítva a közöknél lenyomkodjuk. A tésztát. derelyemetszővel szétvágjuk. (A töltelékhez ledarálunk 25 deka párolt vagy sült marha-, illetve sertéshúst. és egy kis fejnyi, apróra vágott vöröshagymán átpároljuk, sóval, törött borssal ízesítjük.) Két liter vizet forralunk. két húsleveskockával meg egy kiskanál sóval ízesítjük. és kifőzzük benne a derelyéket. Szűrőkanállal kiszedve, négy deci tejföl, egy tojássárga, 10 deka reszelt sajt, meg csipet reszelt szerecsendió keverékével rétegezve, tűzálló tálba rakjuk. Tetejére is mártás kerüljön.
Tálalás előtt a forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lett. (A főzővizét átszűrjük. belevágunk apróra egy csokor friss petrezselymet, és anélkül. hogy felforralnánk, levesként tálaljuk.)
Juhtúrós barátfüle
Recept Öreglakról Kedvelt étel a juhtúrós barátfüle.
Hozzávalók: 60-65 deka gyúrt tészta, 25 deka juhtúró, 40 deka burgonya, egy késhegynyi őrölt bors, 1 deci tejföl, 8 deka húsos szalonna, egy tojás és só.
Elkészítési módja: a tésztát vékonyan kinyújtjuk, és a felére négy centi távolságra dió nagyságú halmokat rakunk az áttört, főtt burgonya és juhtúró keverékéből, amit borssal fűszereztünk. A töltelékek közötti részt megkenjük tojással, a tészta másik oldalát ráhajtjuk, jól összenyomkodjuk, hogy összeragadjon, és derelyevágóval rombusz alakúra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és kiolvasztott szalonnakockák zsírján átforgatva, tejföllel meglocsolva tálaljuk. Készíthetjük szilvalekvárral, édes túróval és gombás tojással is. Finom és egyszerű egytálétel.
Kapros-túrós derelye
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg liszt, 2 egész tojás; a töltelékhez 25 dkg félzsíros tehéntúró, 1 evőkanál sűrű tejföl, 2 egész tojás, 1 csokor kapor, csipetnyi só, 2 evőkanál porcukor; A tetejére 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, kevés porcukor.
A lisztet a tojásokkal és egy-két teáskanál vízzel kemény tésztává gyúrom, és két egyforma cipóvá osztom. Mindkettőt vékonyra kinyújtom, és a deszkán hagyom szikkadni. Az áttört tehéntúrót összekeverem a tojássárgájával, a tejföllel, a nagyon finomra vágott kaporral, sóval, cukorral. Az egyik kinyújtott tésztalapra egymástól 4-5 centiméter távolságra kis diónyi halmokat teszek a túrós töltelékből, majd a felvert tojásfehérjékkel a töltelék között lévő üres helyeket kenőtollal bekenem. A másik kinyújtott tésztalapot ráborítom, és ahol nincs töltelék, illetve ahol a tojásfehérjével bekentem, óvatosan lenyomkodom.
Lisztbe mártott derelyemetszővel a lapos részek mentén kis négyszögekre vagdalom, majd forrásban lévő sós vízben megfőzöm. A kis derelyéket leöblítem, és az olvasztott vajra szedem, végül a porcukorral elkevert tejföllel meglocsolva kínálom.
Káposztás derelye
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, kb. fél dl víz
A töltelékhez 30 dkg édes fejes káposzta, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, teáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors
A tetejére 2 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl.
A tésztát összegyúrom, kinyújtom, majd a tölteléket rákenem. (A káposztát pontosan ugyanúgy készítem, mint amikor káposztás kockát főzök.)
A megfőzött derelyéket, a közben megpirított zsemlemorzsában megforgatom, és tejföllel lelocsolva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Kirántott barátfüle (Mami szakácskönyve)
Liszt, 3 sárgája, kupa rum, kevés tejfel. Barátfülét baracklekvárral készíteni, forró zsírban kisütni. (Ezt a receptet, ugyanúgy, mint a többi, Mami szakácskönyvéből származókat változatlan formában közlöm.)
Krumplis derelye
Jól nyújtható gyúrt tésztát igényel, esetleg egy tojással többet teszünk bele, mint más egyébkor, hogy a kifőzésnél is tartsa magát.
Még a tésztagyúrás előtt felkészítünk hajában krumplit, hogy megfőjön, mire pihenni félretesszük a meggyúrt tésztát. Négy-öt levél tésztához úgy másfél kilónyi krumplit. Ha a megfőtt krumplit megtisztítottuk és áttörtük, egy nagy fej vereshagymát apróra vágva zsíron megfonnyasztunk. Ezt, és egy kevéske sót hozzádolgozzuk a krumpli-masszához. (Ez már magában véve olyan kelletős, hogy fele eltűnik, elmámmad csak úgy kézen-közön, mire az öt levél derelye elkészül.)
Minden egyes levél tésztát szép nagy karikára nyújtunk, jó vékonyra. Felszabdaljuk olyan négyujjnyi négyzetekre. Ennek közepére rakjuk a krumpli-tölteléket, diónyit csipegetünk a három ujjunkkal. Majd egymásra hajtjuk háromszegletre, és a széleit körbe-körbe összenyomogatjuk.
Vigyázzunk ám, hogy a krumplinak hagyjunk egy kis férőhelyet, mert kifőzésnél még dagad! Az elkészített derelyéket egy fehér ruhára rakjuk szép rendben, egy-egy oszlopba annyit, amennyit majd egyszerre vetünk vízbe. Ha ezzel elkészültünk, akkor kétujjnyi füstölt szalonnát apróra vágunk, és enyhén rózsaszínűre pirítjuk. A derelyét bő, forrásban lévő vízben három-négy percig főzzük. Kiszedve egy nagy tálba, megpergetjük a sült szalonnadarabkákkal, elkeverjük bőven tehéntúróval, majd szedésnél ki-ki tetszés szerint meglöttyinti jóféle házi tejfellel.
Kunsági lekváros derelye
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 40 dkg liszt, 1-2 dkg só, 2 tojás, 1 púpos evőkanál zsír vagy 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, 30-40 dkg szilvalekvár.
Elkészítése: A meghámozott krumplit megfőzzük és megtörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tojásokat, és jól összedolgozzuk. Lisztes deszkán vékonyra nyújtjuk, a fele részére szilvalekvár halmokat teszünk, és ráhajtjuk a tészta másik felét. A lekváros csomók között a tésztát az ujjunkkal összenyomjuk, derelyevágóval kockákra szabjuk, és sós vízben kifőzzük.
Egy edényben olajon vagy zsíron zsemlemorzsát pirítunk, ízlés szerint megcukrozzuk, majd rátesszük a leszűrt derelyét és összeforgatjuk. Megjegyzés: Legjobb azon melegében.
Lekváros barátfüle
Hozzávalók: Liszt 1 kg, tojás 3 db, zsír 15 dkg, lekvár 30 dkg, morzsa 10 dkg, esetleg dió, mák 10 dkg.
Elkészítése: Gyúrunk a lisztből nem nagyon kemény tésztát, vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét tojásfehérjével bekenjük, és a lekvárból kis halmokat rakunk reá 3 cm távolságban, a tészta másik felét ráhajtjuk, a közöket ujjal lenyomkodjuk, és csörögemetélővel elmetéljük, sós vízben kifőzzük, zsírban pirított morzsában megforgatjuk, lehet dióban is.
Lekváros derelye 1.
A gyúrt tésztát vékonyra elnyújtjuk, majd hirtelen kettéhajtjuk az élét, a hajtásnál kissé megnyomjuk, hogy meglátszódjék. Ezután szétterítjük a gyúródeszkán. Az egyik felére - körülbelül egymástól háromujjnyi távolságra - szilvalekvárból kis halmocskákat rakunk. Utána ráhajtjuk a tészta másik felét, és a halmocskák között jól összenyomkodjuk, hogy ott a tészta egymáshoz ragadjon. Ezen a vonalon vágjuk föl derelyecifrázóval. Kifőzzük, vajjal lelocsoljuk, hogy ne álljon össze.
Lehet egy lábasban búzadarát pirítani, forrón egy gyűszűnyi vízzel puhítani, és erre rászedni a derelyét.
Lekváros derelye 2.
A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, de nem hagyjuk szikkadni, mint más tésztánál, mert megszáradva a tészta nem ragad össze. Szilva, vagy barack-lekvárból kávés kanállal keveset teszünk 3 ujjnyi távolságra egymástól, a tésztát felülről ráhajtjuk, és kerekecskével kis párnaalakú darabokra osztjuk. Ezt ismételjük ameddig a tésztából telik, azután szitára rakjuk. Sósvízben kifőzzük, lábosba, melybe egy kanál zsírt tettünk, beletesszük és tálalásnál, vagy pirított zsemlyemorzsával öntjük, le, vagy darált diót cukorral keverve szórunk reg Ez utóbbit még külön is adunk fel.
Lekváros derelye 3.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, 30 dkg szilvaíz, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukor, fahéj
A lisztből és a tojásból nagyon vékony tésztát nyújtunk és egyik felére a szilvalekvárból kanál, és kis kés segítségével mogyorónyi halmocskákat rakunk, egymástól 4-5 cm távolságra. Gyorsan dolgozunk vele, hogy a tészta meg ne szikkadjon. A lekvár közötti részt tojásfehérjével megkenjük, amit az egyik tojásból félretettünk. A tészta másik felét ráhajtjuk, és a lekvár-halmocskák között a tésztát jól lenyomkodjuk. Derelyemetszővel egyenlő nagyságú négyszögeket vágunk, hogy mindegyik közepében lekvár legyen. Sós vízben valamivel tovább főzzük, mint más tésztát. A morzsát az olajban aranysárgára pirítjuk, és a kifőzött tésztát beletéve, óvatosan összekeverjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintjük.
Meggyes barátfüle
Szilvásgombóc-tészta, amibe meggyet kell tenni, és barátfüle-formára alakítani. Kifőzés után nem pirított prézlibe kell forgatni, hanem kevés vajat vagy margarint olvasztunk, beleöntünk kétpohárnyi tejfölt, ízlés szerint cukrot, jó sok fahéjat, és ebben a mártásban átmelegítjük a meggyes barátfülét, az a pláne benne, amikor belefolyik egy kis meggylé.
Na, most van ennek a "szegény" változata, ha nincs meggy, akkor galuskatésztát szoktunk készíteni, kifőzni, a többi ugyanígy. Esetleg egy kis meggylekvárral pikánsabbá lehet tenni.
Pupák (német derelye)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 1 dl folyékony csipkebogyó (hecsedli) lekvár, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, csipetnyi só.
A csipkebogyó lekvárt összekeverem a zsemlemorzsával, és fél órán keresztül pihentetem. Közben a lisztet, a tojást és a cukrot jó kemény tésztává gyúrom, majd vékonyra kinyújtva 7 centis kockákra vágom.
Mindegyikre teszek egy-egy kis dió nagyságú morzsás lekvárt, ezután boríték (táska) formára hajtva a széleit jól lenyomkodom. Forrásban lévő sós vízben kifőzöm és cukros mákkal megszórva kínálom.
Sajtos derelye 1.
Hozzávalók: 20 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt, só
Az áttört burgonyával összedolgozzuk a lisztet, a tojást, a 3 dkg margarint és megsózzuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kockára vágjuk. A közepére sajtot teszünk, összehajtjuk, és a tészta széleit jól lenyomkodjuk. Enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A maradék margarint felolvasztjuk, beleforgatjuk a tésztát, megszórjuk a maradék sajttal, és sütőben átforrósítjuk.
Sajtos derelye 2.
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, kb. fél dl víz;
A töltelékhez: 30 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 2 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma
A tetejére 2 dl tejföl.
A tésztához valókat összegyúrom, és kinyújtom. A töltelékhez a reszelt sajt felét összekeverem a tejföllel és a megtisztított, összezúzott fokhagymával. A megtöltött és sós vízben kifőzött derelyéket kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba, félig egymásra fektetem, és a reszelt sajttal meghintem, majd rálocsolom a tejfölt. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a sajt megolvad rajta.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Sonkás derelye
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, kb. fél dl víz;
A töltelékhez: 30 dkg főtt füstölt sonka, 1 evőkanál tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors
A tetejére 2 dl tejföl.
Összegyúrom a tésztát, a főtt sonkát ledarálom; és összekeverem a tejföllel meg a törött borssal. A megtöltött derelyéket sós vízben megfőzöm, ezután a tejföllel leöntve, forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.
Sült barátfüle
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál tejföl, 3-4 evőkanálnyi kemény meggydzsem, csipetnyi só, a tetejére vaníliás porcukor.
A lisztet, a tojássárgát, a cukrot és a sót annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és egyforma kis négyszögekre vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy kevés meggydzsemet rakunk, majd átlósan összehajtva, a széleit körben jól lenyomkodjuk, hogy a tészta, sülés közben ne nyílhasson szét. 180 fokra felhevített olajba tesszük, és 4-5 perc alatt pirosra sütjük. Papírtörülközőre rakjuk, hogy az a fölösleges olajat felszívhassa. Vaníliás porcukorral meghintve tesszük az asztalra.
Egyszerűen készíthető és olcsó.
Szilvalekváros derelye
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 egész tojás, 20-25 dkg liszt, csipetnyi só, jó kemény szilvalekvár, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 evőkanál zsír.
A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom, és még melegen áttöröm. Ha langyosra hűlt, összegyúrom a nyers tojással, sóval és annyi liszttel, hogy jó rugalmas tésztát kapjak. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, majd egy derelyemetszővel 4 X 4 centis kockákra vágom. Mindegyik közepére teszek egy kis szilvalekvárt, majd háromszögletűre hajtva, a széleit jól összenyomkodom. Lobogva forró sós vízben kifőzöm, és leszűrve a zsírban megpirított zsemlemorzsára szedem. Bőven megszórom fahéjas porcukorral.
Szilvalekváros derelye (Szilvalekváros barátfüle)
Hozzávalók: 1 adag ravioli tészta, szilvalekvár, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.
Elkészítése megegyezik a baracklekváros derelyével.
Túrós derelye 1.
Hozzávalók: Túró 0.5 kg, tojás 1 db, tejföl 2 dl só 1 késh.
Elkészítése: Úgy járunk el vele, mint a fentivel, csak túróval töltjük, és morzsa helyett túrós tejföllel öntjük le.
Túros derelye 2.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg tehéntúró, 2 tojás, 5 dkg cukor, 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa
Hasonlóképpen készül, mint a lekváros derelye, csak lekvár helyett túrótöltelékkel töltjük meg. Az áttört túrót a tojással elkeverjük, megcukrozzuk, és ezzel töltjük a tésztát. Pirított morzsába szedjük, és cukorral meghintve tálaljuk. Készíthetjük cukor nélkül is, de ilyenkor a tölteléket vágott kaporral ízesíthetjük, és nem morzsába szedjük ki, hanem zsírba, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk és kockákra vágott, pirított szalonnával megszórjuk.
Túrós derelye (Túrós barátfüle)
Hozzávalók: 1 adag ravioli tészta, 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 5 dkg cukor, 3-4 kanál tejföl, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.
A túrót áttöröm, összekeverem a cukorral, a tojással és a tejföllel. Elkészítése a továbbiakban megegyezik a baracklekváros derelyével.
Túrós derelye mákos vajjal
Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csipet só, 2 tojás, 1 evőkanál olaj, 1-3 tojássárgája, liszt a nyújtáshoz
Töltelékhez: 1 citrom, 25 dkg sovány túró, 1 tojás, 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 2,5 dkg cukornád-granulátum vagy teljes értékű cukor, 1/4 kávéskanál mézessütemény-fűszerkeverék, 10 dkg durvára reszelt kétszersült teljes kiőrlésű lisztből, 10 dkg mazsola , 7,5 dkg apróra vágott dió
Mákos vajhoz: 1 narancs, 2 evőkanál citromlé, 0,5 dkg vaj, 1 evőkanál darált mák, 1 evőkanál méz
Elkészítés: A lisztet gyúrja össze a sóval, a tojásokkal, az olajjal és egy tojássárgájával. Ha a tészta túl száraz és morzsolódik, apránként hozzáadhatja a többi tojássárgáját is. Ha túl lágy, kávéskanalanként némi lisztet dolgozzon bele. Göngyölje zsírpapírba, és szobahőmérsékleten, 1 órán keresztül pihentesse.
A töltelékhez a túrót a tojással, a tejföllel és a cukornád-granulátummal vagy a teljes értékű cukorral keverje simára, majd a lereszelt citromhéjat, a mézessütemény-fűszerkeveréket, a kétszersültet, a mazsolát és a diót is keverje bele.
Felezze meg a tésztát, és lisztezett deszkán vékonyra nyújtsa ki, vagy tésztagéppel két vékony lapot készítsen belőle, majd hagyja szikkadni 10 percig. Az egyik tésztalapra helyezzen egymástól 10 cm-es távolságban 1-1 evőkanál tölteléket, és a kupacok között kevés vízzel kenje meg a tésztát. A második lapot tegye az elsőre, a töltelékkupacok közötti részeken enyhén nyomkodja be, és rádlival vágjon derelyéket.
Két adagban bőséges mennyiségű sós vízben addig főzze a derelyéket, amíg a víz felszínére nem jönnek, majd vegye ki és tartsa melegen.
Melegítse elő a tányérokat. A narancs héját reszelje le, levét facsarja ki, majd a citromlével, a vajjal és a mákkal állandóan kevergetve addig hevítse, amíg a vaj habos nem lesz. Végül a mézet jól keverje el a mákos vajban.
Rakja a derelyéket a tányérokra, és mákos vajat csepegtessen rájuk.
Túrós-ízes derelye másképpen
Hozzávalók (4 személyre): 1 csomag fagyasztott túrósderelye, 1 csomag fagyasztott ízes derelye, 5 dkg porcukor, 1 dkg vaníliás cukor, 0,5 dl olaj.
Az olajat felhevítjük, és a derelyét beletéve megsütjük. A kisült derelyét szalvétával bélelt tálcára szedjük. A szalvéta felszívja a lecsepegő olajat. Tálaló edényre halmozzuk és megszórjuk vaníliás porcukorral.
Velős vagy hasés barátfüle
Hozzávalók: Tészta: liszt 21 dkg, vaj 3 dkg, tojás 1.5 sárgája, só késh.
Töltelék: borjúvelő 1 egész, tojás 2 db, zsír 5 dkg, bors, só 1 késh. petrezselyem 1/2 kis csomó, zsír 1/4 kg.
Elkészítése: A lisztet, a vajat másfél tojás sárgáját sóval, kevés vízzel összegyúrunk, és vékonyra kinyújtjuk. Velővel, vagy haséval töltjük, és forró zsírban kisütjük. Forrón tálaljuk.
|