Barangolásom a receptek világában.
Örmény receptek
Receptek:
1. Ajlazan (zöldséges tál)
Hozzávalók:
40 dkg padlizsán és burgonya, 15 dkg zöldbab, 10 dkg zöldpaprika és vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, petrezselyem, kapor, 1 dl olaj, 1 csésze víz
Készítése: A padlizsánt felkarikázzuk, sós vízben negyed óráig áztatjuk, kinyomkodjuk, egy részét egy lábas aljára sorban lerakjuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a felkarikázott zöldpaprikát, paradicsomot, vöröshagymát, valamint apróra vágott petrezselymet, kaprot, mindezt rétegezve. Végül meglocsoljuk olajjal, leöntjük egy csésze vízzel, és fedő alatt lassú tűzön főzzük, vagy előmelegített sütőben sütjük.
2. Amics.
Hozzávalók:
Tyúk vagy pulyka (1-1 1/2 kg); Körülbelül 1/2 pohár rizs; 1/2 pohár megtisztított mandula vagy barackmag; 1/4 pohár aszalt barack; 1/4 pohár mazsola; 5-6 datolya; 1 evőkanál bazsalikom; 4 szem szegfűszeg; 1 kávéskanál fahéj;
75 g főzővaj.
Készítése: A rizst főzzük félkészre, enyhén dinszteljük meg vajon, adjunk hozzá 1 evőkanálnyi vajdarabot, jól sózzuk meg. A száraz gyümölcsöt és a mandulát 5 percig vajon pirítsuk. Keverjük össze a rizst és a megpirított száraz gyümölcsöket, adjuk hozzá az összetört fűszereket, és a kapott töltelékkel töltsük meg a tyúkot; varrjuk be. A tyúkot először serpenyőben pirosodásig süssük, azután kenjük be vajjal, mély serpenyőben tegyük a sütőbe, 1/2 pohár vizet hozzáöntve, süssük készre körülbelül 30-40 perc alatt, mérsékelt vagy lassú tűzön, időnként a levével megöntözve.
3. Boranyi padlizsánból.
Hozzávalók: A padlizsánt, a tököt és a zöldbabot 2:1:1 arányban kell vennünk.
1 kg padlizsán; 500 g tök; 500 g zöldbab; 10 db tojás; 100 g vaj; 1 pohár zöld fűszer (bazsalikom, petrezselyem, borsfű, korianderlevél).
Készítése: A babot főzzük meg. A nyers tököt és a padlizsánokat vágjuk kockákra. Minden zöldséget keverjünk össze, egyenletes rétegben tegyük mély tepsibe, öntsük le a felvert tojásokkal és süssük meg sütőben.
4. Ddmakasovi (sütőtökből készült kása)
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök, fél liter tej, egy evőkanál cukor, 8 dkg rizs, fél dl olaj.
Készítése: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük. Forró tejjel felöntjük, sózzuk, cukrozzuk, hozzáadjuk a félig főtt rizst és fél deci olajat. Fedett lábasban addig főzzük, amíg puha nem lesz. Melegen és hidegen egyaránt jó.
5. Húsgombócok
A vagdalt húsok másik fajtája - a húsgombócok vagy gubók.
Hozzávalók: Ezeket marha- vagy borjúhúsból készítik. 1 kg marhahúshoz - egyszerre csak egy változatot válasszunk!
I. 4 db bolgár paprika; 3 kávéskanál kömény; 1 kávéskanál pirospaprika; 2 fej fokhagyma; 1 evőkanál mentalevél.
II. 4 tojássárgája; 3 evőkanál korianderlevél; 1-1 1/2 kávéskanál fekete bors.
III. 1/2 pohár megtisztított dió; 1/2 pohár mazsola; 2 evőkanál petrezselyem; 2 evőkanál menta; 1 db tojás; 1 kávéskanál fekete bors.
Panírozáshoz lisztet vagy felvert tojásfehérjét használnak, azután megforgatják morzsában, megint tojásfehérjében és megint morzsában.
6. Ddmapur (tökleves húsgombóccal)
Hozzávalók:
50 dkg csontos hús, 1 tojás, só, bors, tárkony, 2 fej vöröshagyma, 1 közepes tök, fél dl olaj
Készítése: A húst ledaráljuk, összedolgozzuk a tojással, sóval, borssal, apróra vágott vöröshagymával, tárkonnyal. Dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. A tököt kimagozzuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hús csontjából erőlevest főzünk, leszűrjük, felforraljuk, hozzátesszük a tököt és a húsgombócokat, olajban dinsztelt hagymát, tárkonyt, és készre főzzük.
7. Hrcsik.
Hozzávalók:
500 g örmény savanyú káposzta*; 4 szem burgonya; 2-3 fej hagyma; 4-5 evőkanál búzadara; 3 evőkanál főzővaj; 1-2 evőkanál sűrített paradicsom vagy paradicsomlé; 1 evőkanál szárított petrezselyemzöld; 1/4 kávéskanál pirospaprika; 1 evőkanál szárított tárkonylevél; 1 db babérlevél.
Készítése: A káposztát 0, 5 l vízben, só nélkül, gyenge tűzön főzzük puhára. A hagymát vajon pirítsuk meg, és egyesítsük a főzettel, de ne vegyük le a tűzről. A burgonyát és a darát babérlevéllel 1-1, 25 l vízben főzzük készre. Egyesítsük az elkészült káposztát a burgonyával, adjuk hozzájuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket, sózzuk meg.
* Savanyú káposzta pirospaprikával és céklával kiegészítve. Ha a káposztát egészben savanyították, úgy a hrcsikbe való felhasználás előtt csíkokra vágják
Hrcsik 2.
Hozzávalók:
500 g bárányhús; 4-5 burgonya; 4 szem paradicsom; 3-4 fej hagyma; 1 pohár zöldbab; 2 zöldpaprika; 1 pohár zöld fűszer (bazsalikom, korianderlevél, kapor, borsfű); 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors; 3/4 pohár aszalt barack.
Készítése: A zöldségeket vágjuk egyforma darabokra. Rakjuk le rétegekben cserépedénybe. Szórjuk be fűszerekkel és sóval, rakjuk a tetejére a bárányhús darabjait. Öntsük le forralt vízzel úgy, hogy befedje a húst. Szorosan zárjuk le fedővel, és tegyük 2 órára sütőbe.
8. Kutap (töltött pisztráng)
Hozzávalók:
1 kg pisztráng, 20 dkg rizs, gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, zsemlemorzsa, zöldpetrezselyem.
Készítése: A pisztráng fejét levágjuk, majd ezen a nyíláson keresztül belezzük ki a halat. Megmossuk, megsózzuk, vajban megforgatjuk, majd mazsolával és gyömbérrel fűszerezett rizzsel megtöltjük. A hal farokuszonyát átdugjuk az alsó állkapocs nyílásán, ezután vajjal megkent és zsemlemorzsával megszórt serpenyőben, sütőben megsütjük. Tálaláskor zöldpetrezselyemmel díszítjük.
9. Sakar-lochum.
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, sáfrány, másfél dl tej, fél csomag sütőpor, 50 dkg liszt.
Készítése: A vajat elmorzsoljuk, a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a sáfrányt, a tejet, a sütőport, végül belekeverjük a lisztet. Háromfelé osztjuk, hosszúkás cipókat formálunk belőlük, margarinnal kikent tepsire tesszük. Néhány helyen ferdén bevágjuk, húsz percig forró sütőben sütjük. Sütés után a vonalak mentén felszeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
10. Spárgasaláta tojással
Hozzávalók:
80 dkg spárga, 2 tojás, 2 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma.
Készítése: A spárga érdes szárait levágjuk, megmossuk, sós vízben megfőzzük. Lecsurgatjuk, miután kihűlt, felaprítjuk. A tojást megfőzzük, felaprítjuk, majd összekeverjük a spárgával. Tálalás előtt fokhagymás joghurttal öntjük le.
11. Sült csirke (Ararat módra)
Hozzávalók:
1 csirke, olaj a sütéshez, 50 dkg friss, vagy 5 dkg szárított gomba,
fél dl olaj és két evőkanál liszt a rántáshoz, só, bors, szegfűszeg, zöldpetrezselyem
Készítése: A csirkét a hasánál felvágjuk, kiterítjük, majd mindkét oldalán olajban megsütjük. Feldaraboljuk, lábasba rakjuk és leöntjük a sütésből felmaradt zsiradékkal. A gombát felaprítjuk, olajban megsütjük, berántjuk, majd széttört szegfűszeggel, sóval, borssal még öt-tíz percig forraljuk. Zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.
12. Szhtorac (padlizsán fokhagymás töltelékkel)
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán,
5-6 gerezd fokhagyma, 20 dkg fehérrépa és zeller vegyesen, koriander, kapor, só, bors.
Készítése: A padlizsánt meghámozunk, belsejét kivájjuk, majd sós vízbe tesszük egy negyed órára, aztán kivesszük, kinyomkodjuk. A belsejét felaprítjuk, öt-hat gerezd fokhagymát, a petrezselyemgyökeret és a zellergumót, a korianderzöldet és a kaprot felaprítjuk, összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, forró olajban megpirítjuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a padlizsánokat, majd olajozott tepsibe tesszük. Vízzel meglocsoljuk, megszórjuk korianderzölddel, kaporral, lefedjük, és öt percig pároljuk. Tálaláskor meglocsoljuk a saját levével. Forrón és hidegen is tálalható.
13. Vajas pachlava.
Hozzávalók:
3, 5 dkg élesztő, 2 tojás, 75 dkg liszt, 18 dkg margarin, 50 dkg dió, 50 dkg cukor, fahéj,
Az öntethez: 10 dkg olvasztott margarin, 10 dkg méz.
Készítése: Az élesztőt vízben feloldjuk, a tojásokkal összedolgozzuk. Apránként hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott margarint, jól összedolgozzuk, majd másfél óráig kelesztjük. A töltelékhez ledaráljuk a diót, elkeverjük a cukorral és egy kis fahéjjal. A tésztát kettéosztjuk, elnyújtjuk. Az egyik darabot kikent tepsibe tesszük, rásimítjuk a tölteléket, erre jön a második réteg tészta. A tészta széleit becsípjük és összehajtjuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával, majd rombusz alakúra bevágjuk. Tíz perc sütés után a bevágások vonalán leöntjük az olvasztott margarinnal, és harmincöt-negyven percre visszatesszük. Miután megsült, leöntjük mézzel, majd felszeleteljük.
|