Barangolásom a receptek birodalmában
Húsvéti ételek
1. Almás pite
Hozzávalók:
10dkg cukor
20dkg vaj/ lehet margarin is, de vajjal finomabb!/
30dkg liszt
1 tojás
1 cs. vaniliáscukor
1kg reszelt alma
fahéj
Készítése: A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, és hidegre tesszük.
Kétfelé vesszük a tésztát, egyik részét a tepsi aljára simítjuk, rátesszük a reszelt almát és megszórjuk fahéjjal. A másik felét a tésztának kinyújtjuk, és az almára tesszük. Megszurkáljuk villával, és cukros vízzel megkenjük.
2. Banánkrémhasáb
Hozzávalók 10 szelethez:
3/4 tasak /4 lap zselatin,(kb. 7g), 4 tojássárgája, 2 tojás, 100g cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 ek. Rum, 4 nagy banán, 2 közepes citrom leve, 2, 5 dl tejszín, 2 ek. Kakaópor, 300g mélyhűtött málna, Néhány mentabóbita, 200g málnazselé.
Készítése:
1. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. A tojássárgákat a tojásokat, a cukrot és a vaníliáscukrot gőz felett sűrű krémmé keverjük. Lehúzzuk a tűzről, azonnal hozzáadjuk, és olvadásig keverjük benne a zselatint, végül a rumot, és hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. (Megdermedni nem szabad!)
2. A meghámozott banánokat megmérjük, felkarikázzuk, meglocsoljuk az átszűrt citromlével, és péppé turmixolyuk. A tejszínt kemény habbá verjük, egyharmadát eldolgozzuk a banán pépben, a tojáskrémhez adjuk, majd több részletben beleforgatjuk a maradék tejszínhabot is.
3. Hideg vízzel kiöblítünt egy kb.1, 2 literes őzgerincformát, majd kibéleljük folpackkal, úgy, hogy a fóliaszélek jócskán túllógjanak a peremén. Belesimítjuk a krémet, alját az asztallaphoz ütögetjük, hogy a massza egyenletesen kitöltse, majd visszahajtjuk a fóliaszéleket és 6 órára, hidegre tesszük.
4. Tálalás előtt egy órával a málnát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Hosszúkás tálra borítjuk a krémhasábot, vastagon beszórjuk a kakaóval, majd 10 vastagabb szeletre vágjuk. Málnaszemekkel és mentabóbitával díszítve kínáljuk. A maradék málnát és a felforrósított málnazselét külön kínáljuk hozzá. Jó étvágyat!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!
3. Bárányérmék nyárson sütve, zöldséggel:
Hozzávalók:
40 dkg báránycomb őrölt bors, mustár, 5 dl, olaj
15 dkg húsos császárszalonna
2 közepes vöröshagyma
2 paprika
3-4 paradicsom
8 apró gombafej
2 gerezd fokhagyma, só
Elkészítés: A bárányhúst rostjaira merőlegesen 3 centi átmérőjű, kisujjnyi vastag érmékre vágjuk. Enyhén megborsozzuk, mustárral leheletvékonyan megkenjük, tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hűtőszekrényben, 3-4 napon át pácoljuk. A szalonnát a húshoz hasonló méretűre - de nem olyan vastag - szeletekre vágjuk, a megtisztított hagymát cikkekre (pórét karikára) szeljük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit vastagabb karikákra vágjuk. A gombafejeket megtisztítjuk. Az érlelt húst kissé lecsöpögtetjük, présen átnyomott fokhagymával bekenjük, és a szalonnával meg a zöldségekkel váltakozva nyársra húzzuk. Az egészet enyhén megsózzuk, a hús pácolásához használt olajjal kissé meglocsoljuk. Erősen izzó parázs fölött (nem lángon!) a húst szép aranybarnára sütjük. A nyársat elektromos vagy faszenes grillen illetve a rántott húshoz hasonlóan bő olajban, de forró sütőben is megsüthetjük. Salátalevéllel díszítve, párolt zöldborsóval és sárgarépával tálaljuk. "Nyárstartónak" egyik oldalán V alakban bevágott, olajban megpirított kenyérszeleteket használhatunk
4. "Bóbitás" tojás:
Hozzávalók
60 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
só
2 főtt burgonya
4 apró ecetes uborka
1 alma
25 dkg majonéz
őrölt bors, mustár
6-8 főtt tojás
citromlé
a "bóbitához"
fél csokor petrezselyem
2 dl tejföl
1 nagy csokor metélőhagyma
2 dl joghurt
2 nagyobb gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
a díszítéshez:
salátalevél
Elkészítés: A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és hűlni hagyjuk. A burgonyát és az almát meghámozzuk - utóbbinak a magházát is kimetsszük - és az uborkával együtt félcentis kockára vágjuk. A zöldséget és a majonézt hozzáadjuk, ha kell, utánasózzuk, megborsozzuk, mustárral és citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálra halmozzuk és a félbevágott főtt tojásokat a sárgájukkal lefelé fordítva, rárakjuk. A petrezselymet, a metélőhagymát finomra aprítjuk, és tejföllel meg a joghurttal összekeverjük. A présen áttört fokhagymával fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, végül úgy öntjük a tojásokra, hogy félig takarja azokat. Salátalevelekkel díszítjük.
Forrás: Magyar Konyha 1997. 2. szám
5. Böjti káposzta
Hozzávalók:
Fél kg savanyú káposzta, 1 kg-os káposztafej, 25 dkg rizs, 4 kemény tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor (vagy szárított), 1 alma vagy birsalma, 2 dl tejföl, pirospaprika, vegeta, orölt bors, 2 ek. Liszt, 2 ek. Olaj.
Készítése: Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát, néhány percig sütjük rajta a rizst, sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával fuszerezzük és egy kevés vízzel 5 percig pároljuk. Kihutjük, összekeverjük a kockára vágott kemény tojásokkal és ezzel, töltjük meg a szétbontott és leforrázott káposztaleveleket. Egy edény aljára savanyú szálas káposztát rakunk, közékeverjük a kaprot és a felszeletelt almát, és egymás mellé fektetjük a töltelékeket. Annyi vegetával ízesített vízzel öntjük fel, amennyi ellepi., kis lángon puhára fozzük. Végül a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
6. Böjtös szendvics
1. Vajat citromlével, finomra vagdalt tárkonnyal, kaporral és egy kevés fehérborral kikeverünk, kenyérre kenjük és a tetejére ecetes uborka szeleteket, rakunk.
2. Snidlinget, kevés zöldpetrezselymet, vöröshagymát apróra vágunk, elkeverjük vajjal
7. Citromos bárányborda
Hozzávalók:
3 db csontos bárányborda
1 dl olaj
2 citrom
1 mk oregano
1 csokor petrezselyem
só, bors
Készítése: A bordákat egy kissé kiverjük és megkenjük a páccal, amelyet az olajból, 1 citrom levéből, az oregánóból, sóból, borsból kevertünk. 3-4 órát (akár egy éjszakát) érleljük, többször megforgatjuk.
Grillsütőben (v. szabadban faszénparázson), rostra téve, a páclével megkenegetve mindkét oldalán pirosra sütjük. Vágott petrezselyemmel meghintve, citromkarikákkal díszítve, frissen tálaljuk.
8. Currys tojássaláta:
Hozzávalók
8 főtt tojás
2 főtt burgonya
1 közepes lilahagyma
1 kisebb kígyóuborka
1 húsos, piros kaliforniai paprika
az öntethez:
7 evőkanál majonéz
2, 5 dl joghurt
1 kiskanál citromlé
só, őrölt bors, mustár
1 evőkanál currypor
fél csokor petrezselyem
a díszítéshez:
2 főtt tojás
fél fej saláta
Elkészítés: A főtt tojásokat meg a főtt burgonyát meghámozzuk. Az előbbit karikára vágjuk, az utóbbit negyedeljük és felszeleteljük. Az uborkát a burgonyához hasonlóan földaraboljuk, a hagymát vékony karikára szeljük, gyűrűire szedjük - de finomra is apríthatjuk. A paprikát kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A majonézt a joghurttal simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, mustárral, citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Curryvel és finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és az előkészített anyagokat óvatosan beleforgatjuk. Salátalevélre halmozzuk, főtt tojással díszítve tálaljuk.
9. Csokoládékrémes frankfurtikoszorú.
Hozzávalók:
2 z csokoládé ízű pudingpor (fél liter tejhez, főzős), 32 dkg cukor, 7, 5 dl tej, 55 dkg vaj vagy margarin,
1 cs. vaníliás cukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, 5 dkg étkezési búzakeményítő, 3 tk sütőpor, 4 ek tejszín, 20 dkg ribizli vagy eperlekvár, 2 ek mogyorópehely, 1 tk kakaópor.
Készítése: A pudingport 12 dkg cukorral 1 dl tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és óvatosan belevegyítjük a feloldott pudingport. Kb. 1 percig, főzzük, majd folpackal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön meg. Hűlni hagyjuk. 25 dkg szobahőmérsékletű vajat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral krémesre kikeverünk. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejszínnel váltogatva hozzáadjuk az étkezési keményítővel és a sütőporral elvegyített, átszitált lisztet. A masszát margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon kb 45 percig sütjük. A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva kihűtjük.
A maradék puha vajat robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. A pudingot jól átkeverjük, és kanalanként a vajba dolgozzuk. A koszorút keresztben négyfelé vágjuk. Az alsó karikát a lekvárral megkenjük. Rátesszük a második karikát, és 5 ek krémet simítunk rá. Beborítjuk a harmadik karikával, és erre is 5 ek krémet kenünk. Rátesszük a legfelső karikát, és a koszorút a maradék krémmel körös-körül bevonjuk. Végül szárazon aranybarnára pirított, kihűtött mogyorópehellyel megszórjuk és kb 2 órára hűtőbe, állítjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük.
10. Egybesült hús
Hozzávalók (ez kb 6 személyre vonatkozik):
1, 5 kg bőrös sertéshús
kb. 20 szem szegfűszeg
só, őrölt fehér bors
4 közepes fej vöröshagyma
1 babérlevél
Készítése: A húst megmossuk, és szárazra töröljük. Bőrét keresztben bevagdossuk, szegfűszeggel megtűzdeljük, sóval, borssal bedörzsöljük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk. A húst a hagymával és a babérlevéllel előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon 2-2 és fél óra alatt puhára sütjük.
11. Édes túró (Sárga túró)
Sok helyen szokás a sonkát és a kalácsot egy túróból, tojásból, tejfölből és tetszés szerinti ízesítőkből készült krémmel fogyasztani.
Oroszországban az ilyet "passa"-nak hívják, és csúcsa vesztett piramist formáznak belőle amit gazdagon díszítenek cukrozott gyümölccsel. Az itt következő recept nagyon régi, ha ezt választjuk, a túrót is magunk készíthetjük el, ahogy valaha nagyanyáink tették.
Hozzávalók:
20 tojás
1, 5 l tej
só
2 ek cukor
2 csomag vaniliáscukor
ízlés szerint:
szegfűszeg
fahéj
Készítése: Egy nagy lábosban melegítsük meg a tejet, de végig csak kis lángon főzzük, és folytonosan kevergessük. Ha mégis letapadna, akkor öntsük át egy másik edénybe, és ott folytassuk. Törjük fel egyenként a tojásokat, ellenőrizzük, hogy mind jó-e, tegyük őket egy tálba. Keverjük jól össze, de ne verjük fel. Ha meleg a tej, akkor öntsük bele a tojásokat, és folyamatosan kevergessük addig, amíg kezd összeállni, vagyis túrósodni.
Ekkor tegyük bele a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és ízlés szerint a szegfűszeget és fahéjat. Ne legyen túl édes! Folyamatosan kevergessük addig, amíg megáll benne a fakanál és nyomásra egy vízszerű lé, a savó jelenik meg rajta. Pelenkába vagy vékony anyagú konyharuhába, ha van, akkor gézből készült zsákba tesszük, felkötjük a mosogató csapjára és megvárjuk, míg a leve kicsöpög. Vannak, akik a savót felfogják és hidegen üdítő italként, fogyasztják. A kész túróból tetszés szerinti formát készíthetünk, vagy egyszerűen egy tálra halmozva adjuk asztalra a húsvéti sonkához és kalácshoz.
12. Epres kedvenc
Hozzávalók:
1 piskóta
2 doboz kefir
2 csomag tejszinhabpor+tej
1 kg eper
2 csomag vaníliás cukor
2 evokanál zselatin+1/2 dl tej hozza
ízlés szerint porcukor
egy pici reszelt citromhéj is mehet bele
Keszitese: A kefirt elkeverem a por és a vaníliás cukorral, hozzáadom a felvert tejszínt, a tejben felfőzőt, zselatint.
Az epret megmosom, lecsumázom, 10-15 szép szemet félreteszek a díszítéshez, a többit összeaprítom.
Egy szép üvegtálban rétegezve lerakom a kockákra vágott piskótát, a felaprított epret, és a krémet. tetejét a félretett eperrel díszítem. Minimum 2-3 órára a hűtőbe teszem,
13. Genovai húsvéti pite
A tésztához:
300 g liszt
0. 5 dl olaj
só
Kevés langyos víz hozzáadásával lágy, rugalmas tésztát gyúrunk, majd fel órát hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez:
1 kg párolt spenót
300 g tehéntúró
100 g reszelt sajt
10 tojás
50 g vaj
1 fej hagyma
petrezselyem
só
1 tojássárgája a kenéshez
Készítése: A vaj felén megfonnyasztjuk a hagymát és rátesszük az apróra vágott spenótot. 4-5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a túrót, a sajtot és 2 egész tojást.
Kivajazunk egy kerek formát. A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A nagyobbal kibéleljük a forma alját és oldalát. Ráterítjük a tölteléket, majd a töltelék szélébe evőkanál hátlapjával 8 mélyedést nyomunk. A mélyedésekbe beleütjük a 8 tojást. Meghintjük a petrezselyemmel és betakarjuk a tészta másik felével. Megkenjük a tojássárgájával és éles késsel fonatmintát karcolunk a tetejébe, vagy egy kevés félretett tésztából vékony fonatot készítünk és azzal diszitjuk. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 40-45 percig sütjük.
14. Göngyölt virsli (sonka)
Hozzávalók: 40 db, hoz
60 dkg (finom+rétes) liszt
1 evőkanál só
1 élesztő + 1 kanál cukorral, tejben felfuttatva
1 dl olaj
kb 3 dl langyos tej
10 dkg reszelt sajt a tésztába
10 db virsli vagy azonos mennyiségű sonka
Tojás nem kell bele!
Készítése: A fenti alapanyagokat - az olajat fokozatosan hozza-öntve - összegyúrjuk, és 5 cipót csinálunk. A cipókat kerek formára sodorjuk (nagyság: pizza) és 8 felé vágjuk. A virslit 4-be vágjuk, töltjük, kifliket formázunk belőle.
Felvert egész tojással megkenjük, reszelt sajtot, vagy szezámmagot teszünk a tetejére.
Előmelegített sütőbe 8-10 percig kb 10 cm-re kitámasztott sütőajtónál, majd kb. 20 percig zárt meleg sütőbe szép pirosra, sütjük.
Egy tepsibe csak 20 db-ot rakjunk, mert duplájára nőnek a kiflik.
15. Görög húsvéti kenyér (tsoureki)
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 1, 5 dl langyos tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 15 dkg kristálycukor, Kb. 70 dkg finomliszt, 1 mk só
A tepsi kenéséhez: vaj, a lekenéshez: 1 tojás,
a tetejére: szezámmag
Készítése: Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, meleg helyen kb. 15 perc alatt, felfuttatjuk. Az olvasztott vaj kétharmadát belecsurgatjuk, a kissé felvert tojásokat és a citromhéjat hozzáadjuk, majd beleszórjuk a cukrot. Fakanállal kevergetjük, míg a cukor fel nem oldódik benne. A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, majd az élesztős keverékkel addig dagasztjuk, míg az edény falától el nem válik. Ez kb. 10 perc, ami alatt sima, könnyen formálható tésztát kapunk. Ezután a maradék olvasztott vajjal körbekenjük és konyharuhával lefedve, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára, dagasztjuk. Ezután lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. Egyenként kb. 30 centis rudakká, sodorjuk, hármas copffonással összefonjuk. Kivajazott tepsibe fektetjük, a tetejét felvert tojással megkenjük. Szezámmaggal behintjük, végül közepesen forró sütőben (180 C, légkeveréses sütőben 165 C) kb. 30 percig, sütjük.
16. Hamis sonkaszelet:
Hozzávalók:
1kg húsos füstölt csülök,
1 púpozott kiskanál zselatinpor
3 dl tejszín.
Tálaláshoz:
2 főtt tojás,
1 fej saláta
ecetes torma
Elkészítés: A füstölt csülköt egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd kuktában puhára főzzük, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk fejteni belőle. Ezután a húst kétszer ledaráljuk. A zselatint 1 dl vízben - még jobb, ha a hús főzőlevéből vesszük el - kevergetve fölforraljuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a kemény habbá vert tejszínbe csorgatjuk. A darált húst óvatosan beleforgatjuk, és a masszát folplackkal bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben megdermesztjük, végül deszkára borítjuk és fölszeleteljük. Salátalevéllel, tojáskarikákkal meg ecetes tormával díszítjük.
17. Hamis sonkaszelet (sütemény)
Hozzávalók:
5 tojásból piskótát sütünk, vagy egy kész piskótatorta-karikát összemorzsolunk. 20 dkg darált diót keverünk bele, és annyi tojáslikort, hogy kis golyókat tudjunk formálni belole.
Készítése: Kókuszreszelékbe, tortadarába vagy kakaóporba hempergetjük, minyonpapírba ültetve kínáljuk. (Szerintem szükség esetén más likor is jó hozzá, és bármelyik "közönséges" napon gyorsan elkészíthetjük, ha vendég áll a házhoz.)
18. Húsvéti bárányleves (7-8 személyre)
Hozzávalók:
1 kg bárányaprólék, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor friss kapor, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Készítése: A bárányhúst megmosom, kis darabokra aprítom, majd leszikkasztom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva, elkeverem benne a pirospaprikát. Ráöntök két evőkanál vizet, és a tűzre visszatéve, ráteszem a húsdarabokat. Folytonos keverés közben megpörkölöm, megsózom, ezután pedig kétliternyi vízzel felöntöm. Beleteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, meghintem törött fekete borssal, és a húst puhára főzöm. A lisztet a tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levest behabarom. Ismét felforralom, végül a megmosott, lecsöpögtetett, és nagyon finomra metélt kaporral meghintve, azonnal tálalom. (Aki szereti a tárkonyt, az ne kaporral, hanem tárkonnyal fűszerezze, és kevés citromlével, csipetnyi cukorral tegye még pikánsabbá a leves ízét.
19. Húsvéti burgonyaleves.
Hozzávalók négy személyre:
20 dkg füstölt sonka vagy tarja
3 dkg liszt
50 dkg burgonya
4 dkg zsír
1, 2 dkg só
1 dl tejföl
2 dl tej
1 csokor petrezselyem
Elkészítése: Az apró kockára vágott burgonyát a füstölt sonka levében félig megfőzzük. Hozzáadjuk a tejet, és együtt puhára főzzük. Világos tejfölös rántással besűrítjük, és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Tálaláskor kockára vágott főtt sonkát vagy tarját teszünk a levesbe.
20. Húsvéti hidegtál gazdaasszony módra.
Hozzávalók:
1 csomag (50 dkg) mexikói zöldségkeverék
só
1 tubus (10 dkg) kész
majonéz
2 dl tejföl
őrölt bors, mustár
15 dkg vékonyra
fölszeletelt gépsonka
15 dkg kenőmájas
vagy májkrém
5 főtt tojás
1 csokor petrezselyem
1-1 alma, kivi és
paradicsom
15 dkg vékonyra
fölszeletelt főtt
füstölt tarja
Készitese: A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük, és leszűrve hűlni hagyjuk. A majonézt a tejföllel, egy-egy csipetnyi sóval és borssal, egy kevés mustárral, a puha zöldséggel összekeverjük. A sonkaszeleteket a kenőmájassal megkenjük, fölcsavarjuk és rövid időre mélyhűtőbe tesszük, így szebben szeletelhető. A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk (még szebb, ha hullámos pengéjű késsel) és
21. Húsvéti kalács.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, Kevés só,
1 ek. rum, 2 egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, Reszelt mandula.
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz: kevés porcukor.
Készítése: A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével suru pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát.
Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük.
Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütoben.
Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.
A túrót, mazsolát, mandulát elhagyva, csak sima kalácsot süthetünk.
22. Húsvéti kalácsok.
Hozzávalók:
4dkg élesztőt kevés langyos tejben megfuttatunk, majd 5dkg rétesliszttel összedolgozva meleg helyen állni hagyjuk.
Ezután még 45dkg rétesliszttel, 2 tojással, 1 csomag vaniliáscukorral, 5dkg porcukorral, csipet sóval, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy a szokottnál kissé keményebb tésztát kapjunk.
Végül hozzáadunk 10dkg mazsolát, és 10dkg olvasztott vajat.
Készítése: Jól kidolgozzuk és cipó alakura formázva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt átdolgozzuk, és lisztes kézzel vékony rudakat sodrunk belőle/9db-ot/
3-3 tésztarúdból fonatot készítünk, és koszorú alakura formázva sütőlemezre tesszük. Három koszorút készítünk. Tetejüket tojással megkenjük, 10dkg durvára vágott mandulával vagy dióval megszórjuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.
Az ünnepi asztal dísze lehet, ha a koszorúk közepébe festett tojásokat teszünk
23. Húsvéti kalács Olaszországból: Panettone
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztő,
bő 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7, 5 -7, 5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, orölt szegfuszeg és fahéj,
a kenéshez 1 tojás sárgája.
Készítése: A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztőt, egy evokanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztő folyékonnyá nem válik. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához.
Hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a fuszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat leborítjuk egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesztjük. Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átméroju kerek edényben, sütjük meg úgy, hogy alufóliából magasított peremet készítünk (olyan lesz, mint a kályhacső), gemkapoccsal tűzzük meg. Majd a formát kizsírozzuk, és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát beletesszük a sütőformába, majd egy ruhával letakarjuk, és még egy óráig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojásságával. A sütő alsó részére téve kb. 45 percig, sütjük, és ha készen van, hagyjuk kihulni, és megszórjuk porcukorral.
24. Húsvéti mazsolás koszorú
Hozzávalók:
1 tojás, 1/8 l tej, 1 dl olaj,
2 cs. vaníliás cukor, 5 dkg cukor, 40 dkg félzsíros tehéntúró, 50 dkg liszt,
1 cs. sütőpor, 50 dkg mazsola, 15 dkg felaprított mandula,
1 zacskó (10 dkg) szárított, cokrozott citrom, 2 ek sárgabarack lekvár, 3 dkg szórócukor, a díszítéshez húsvéti csokifigurák
Készítése: A tojást a tejjel, az olajjal, a vaníliás cukorral és a túróval összekeverjük. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, majd sima tésztává összedolgozzuk. Belegyúrjuk a mazsolát, a felaprított mandulát és a kandírozott citromot. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és deszkán egy-egy 60 cm hosszú rudat sodrunk belőle. Összefonjuk, koszorúvá formáljuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 50-60 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt megmelegítjük, szitán átpasszírozzuk. A meleg koszorút a lekvárral egyenletesen megkenjük és a szórócukorral meghintjük. Közepébe tortapapírból kis fészket készítünk, és húsvéti csokoládéfigurákkal, színes cukortojásokkal telerakjuk.
25. Húsvéti sonka
Hozzávalók:
/személyenként / 20 dkg nyers sonka,
2 tojás
reszelt torma
Elkészítés:
A nyers füstölt sonkát, előző este beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi. Főzés előtt alaposan megmossuk a sonkát, mert a levét később felhasználhatjuk tojás főzésére. Bő hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön, fedő alatt olyan puhára főzzük, hogy a csontját ki tudjuk húzni belőle. Ha kötözött sonka, akkor addig, hogy a hústű könnyen beleszaladjon. Saját levében hagyjuk kihűlni, majd deszkán vékony szeletekre vágjuk, s tormával, főtt tojással tálaljuk. / retket, újhagymát, kalácsot kínálhatunk mellé
26. Húsvéti sonkaleves.
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt.
Készítése: A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni. ) A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük. Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk
27. Húsvéti sonkakenyér
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg fott, ledarált füstölt sonka, 3-4 dl tej, Kevés só.
Készítése: Az élesztot 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztot a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát, és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretu tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára, kelesztjük. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül sütés elott felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütobe téve megsütjük. A tetejét időnként permetezzük meg vízzel. A sütés ideje 60 perc.
28. Húsvéti töltött tyúk:
Hozzávalók
1 db tyúk nyúzott bőre
16-18 karikára vágott főtt tojás
8-10 nyers tojás
1 marék rizs
3 db csirke máj
20 dkg főtt húsvéti sonka
1 csokor petrezselyem zöld
só, bors, delikát
Elkészítés: Előkészítjük a tyúk bőrét, oly módon, hogy a frissen levágott tyúkot kopasztás előtt (a nyak és a bőr között elhelyezett pumpával) kb. 5 percig lassan felpumpáljuk, hogy a bőre jobban elváljon a húsától. Ha jó nagyra emelkedett szoros csomót kötünk a nyakára, hogy a levegő bent maradjon, majd leforrázzuk és megtisztítjuk a tyúkot. /Vigyázat, csirkéből ne csináljuk, a bőre gyenge!/ A lábát és a fejét nem használjuk fel. Alulról felfelé haladva próbáljuk megnyúzni. Először az alsó comb legalját körbe vágjuk, és felnyomjuk a combját, így kibújtatva a bőréből. A szárnyát belülről a bőr alatt elvágjuk, így az marad a bőrrel. Ha levetkőztettük a tyúkot, cérnával varjuk el a nyakát, a combját, és az esetleg kiszakadt bőrfelületeket, valamint az alján is elvarrjuk a nyílást, csak egy ökölnyi lyukat hagyunk a töltelék beadagolásához.
Töltelék:
A nyers és a főtt tojásokat meghintjük egy marék rízzsel. Hozzáadjuk a csíkokra vágott főtt sonkát, és a szintén csíkozott csirkemájakat. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha jól elkevertük a tölteléket, belekanalazzuk a tyúk bőrébe és elvarrjuk a nyílást. Vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon megtöltve, mert megdagad a töltelék, és szétnyílhat a tyúkfőzés közben. Az így előkészített tyúkot az előre elkészített húsvéti sonka vizében lassú tűzön kb. 2 órát, főzzük, időnként átforgatjuk. Kihűlve szeleteljük, kaláccsal és tormával fogyasztjuk.
29. Húsvéti vegyes saláta
Hozzávalók
20 dk főtt füstölt sonka
8 kemény tojás
2 csokor új hagyma
1 csokor retek
1 csokor petrezselyem
salátalevelek
az öntethez: 1 deci kefir,1 evőkanál olaj,1 kávéskanál mustár, citromlé, só, bors
Késztése A sonkát apró kockákra vagy vékony csíkokra, a tojást karikákra vagy gerezdekre vágjuk, hozzáadjuk a felkarikázott hagymát( egy keveset a zöldjéből is! ) és retket, végül a vágott petrezselymet.
A hozzávalókból elkészítjük az öntetet. ( a sóval óvatosan, mert a sonka sós lehet ) lazán a salátákhoz keverjük és a salátalevelekkel díszített tálra, szedjük. Tetejét néhány félretett tojás és retekkarikával, petrezselyemmel díszítjük. Előételnek is nagyon finom.
30. Karamellás mandulás kalács
Hozzávalók:
1, 5 dl tej, 10 dkg (kb. 5 ek) kristálycukor, 8 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 50 dkg finomliszt, 10 dkg vékony lapocskákra vágott hámozott mandula, 5-6 dkg mazsola, 2 tojás
A tetejére:
6 dkg vaj, 6 ek (kb 10 dkg) méz, 2 ek sütőcukor, 10 dkg vékony csíkokra vágott mandula
A töltéshez: 3 dkg vaj, 5 ek kristálycukor, 1 kiskanál őrölt fahéj
A tejet a cukorral és a vajjal addig melegítjük, míg az utóbbiak föl nem olvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet miután 1 ek-nyit kivettünk belőle tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal meg élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percig, kelesztjük. Ez alatt a tetejére való vajat, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe töltjük, 3-4 perc alatt világos barnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túlkaramellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával! Utána kivajazott, belisztezett tortaformába töltjük, elsimítjuk. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 20 x 40 centisre, lapítjuk, 3 dkg olvasztott vajjal megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit szokás, majd 12-14 darabra vágjuk. A tortaformába, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percig kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 C, légkeveréses sütőben 180 C) kb. 30 percig, sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni
31. Kenyérben sült sonka
Hozzávalók:
1 kg főtt sonka,
0, 5 kg liszt ,
1 evőkanál olaj ,
2 dkg élesztő ,
1 mokkáskanál só,
2 kávéskanál cukor,
1 dl tej ,
2 dl víz .
Elkészítés:
Egy edényben langyosítsa meg a tejet, majd adja hozzá az élesztőt és a cukrot. Felfutást követően keverje bele a lisztet, az olajjal és a sóval. Ezután a massza 40-45 percig kell keljen, meleg helyen.
Főzze meg a sonkát, és szikkadás után csomagolja az elkészített tésztába. Ennek még további 20 pecig kell majd kelnie.
Mielőtt a forró sütőbe helyezi, a tetejét lyukassza meg, hogy a sonkából párolgó gőznek legyen hol távoznia. Pirosra sütve, hidegen szeletelve tálalja.
A sonkatetszés szerint helyettesíthető lapockával, tarjával, csülökkel.
32. Kevert habos süti
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás sárgáját 15dkg cukorral habosra keverünk, 8 evőkanál feketekávét, 10 dkg darált diót, 15gkg lisztet, 1 cs. sütőport, és végül 4 tojás keményre vert habját összekeverünk. Zsírozott lisztezett tepsiben megsütjük. Ha kihűlt, a következő krémmel kenjük meg a tetejét:
3 dl tejben 1 vaníliapudingot sűrűre főzünk. 15dkg cukrot 25dkg margarinnal habosra kavarunk, majd a pudinghoz keverjük.
Csokimázzal bevonjuk.
33. Kolbászos kenyér
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 30 dkg szárazkolbász, 10 dkg zsír, 4 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tejföl,
só, tej, 1 dkg cukor.
Készítése: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. Közben az átszitált lisztet, a zsírral elmorzsoljuk. A tojást összekeverjük a tejföllel, beletesszük a megkelt élesztot és a sót. A lisztet az ízesített élesztős tejföllel jól összedolgozzuk, ha nem elég puha a tészta, tejet adunk hozzá. Állaga akkor jó, ha dagasztás közben. Leválik a kezünkről és a felülete sima, fényes. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk és rászórjuk a darált száraz kolbászt. Összehajtogatjuk, 25-30 percig letakarva pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük. 25-30 perces pihentetések után kinyújtjuk, összehajtjuk. A végén vekni alakúra formáljuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és 25 percig ismét, pihentetjük. Végül tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütoben, közepes melegen 60 percen át sütjük. Kolbász helyett ízesíthetjük a kenyeret darált töpörtyűvel, sonkával, pörkölttel: vagy löncshússal is.
34. Kolbászos kifli
Hozzávalók:
3 dkg élesztőt felfuttatunk 1 evőkanál cukorból és fél dl langyos tejből álló keverékkel.
50 dkg lisztet elkeverünk 1 kávékanál sóval, 2 evőkanál olajjal, 1 tojás sárgájával és a megkelt élesztővel. Mekelesztjük, 3 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kerek formára nyújtjuk, és 8 részre vágjuk.
Mindegyik háromszög szélesebb végébe egy kevés lágy, füstölt kolbászt teszünk. Felcsvarjuk és tojással megkenjük a tetejét és pirított szezámmaggal, megszórjuk. 24 darab lesz belőle. Hideg sütőbe tesszük és 200 C-on sütjük kb. 20 percig
35. Krumplis tojássaláta
Hozzávalók:
6 kemény tojás felkarikázva
4 közepes burgonya
1 kis fej saláta (elhagyható)
1 kis fej hagyma
2 dl tejföl
1 dl tejszín
1 kk. mustár
1 kk. porcukor
2 kk. ecet vagy citromlé
1 kk. édes paprikakrém
1 ek zsiradék
1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
5 dkg reszelt sajt
só, bors
Készítése: A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a főtt burgonya kockákat. Megszórjuk a petrezselyemmel és a borssal és néhány percig együtt, pirítjuk.
A tejfölt elkeverjük a tejszínnel, a mustárral, a porcukorral, egy kávéskanál sóval és a citromlével. Ízlés szerint ízesítjük borssal és a paprika krémmel.
Egy nagy salátástálat kibélelünk fejessaláta levelekkel. A levelekre fektetünk egy sor kihült petrezselymes burgonyát, megöntözzük a tejfölös mártással
36. Mézes sült sonka
Hozzávalók 8 személyre:
2, 25 kg-os nyers sonka
2 ek. Egész szegfűszeg
2 ek, méz
3 ek, barna cukor
Elkészítése: A sonkára annyi hideg vizet öntünk, amennyi ellepi, és egy órát áztatjuk, hogy sótartalmából veszítsen. Mély tepsibe duplán alufóliát terítünk, beletesszük a szárazra törölt sonkát, és lazán becsomagoljuk, hogy a keletkező gőznek legyen helye. Közepesen meleg sütőben 2 órát sütjük (45 dekánként 20 percsütési idővel számoljunk!). A sütés vége előtt fél órával kivesszük, óvatosan kicsomagoljuk a fóliából (vigyázzunk, hogy a kiáramló forró gőztől nehogy megsérüljünk!), és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a külső kérgét levágjuk, és éles, vékony pengéjű késsel mindenütt kereszt alakú mélyedéseket metszünk. Minden lyukba egy-egy szegfűszeget tűzünk, majd a húst a mézzel megkenjük, és a cukorral megszórjuk. Fólia nélkül még fél órát sütjük. A méztől és a cukortól finom, aranyszínű kéreg keletkezik rajta. Amikor kész, tálra tesszük, pár percet várunk, és csak utána szeleteljük föl.
Tipp: Zöldköretet adhatunk hozzá, de krumplipürével is nagyon finom
37. Paprikás tojás:
Hozzávalók
8 db tojás
1 kanál zsír vagy olaj
1 fej vöröshagyma
só
pirospaprika
2 dl tejföl
Elkészítés: A tojásokat megfőzzük. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk a zsiradékban, egy kevés pirospaprikát, sót adunk hozzá. A tojásokat szép karikákra szeleteljük, és beletesszük a hagymás, paprikás zsírba, egy kevés vízzel felengedjük, felforraljuk. A tetejére tejfölt öntünk. Makarónival tálaljuk.
38. Párolt füstölt sonka:
Hozzávalók:
1-1, 2 kg füstölt sonka egészben
6 közepes sárgarépa
1 vastagabb szelet zeller
2 babérlevél
1 evőkanál porcukor
4 szegfűszeg
2 evőkanál olaj
6 kisebb gyöngyhagyma
(vagy egy közepes vöröshagyma)
1, 5 dl száraz fehérbor
Elkészítés: A füstölt sonkát egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap lábasba tesszük és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A répát meg a zellert megtisztítjuk hasábokra, vágjuk, és a sonkához adjuk. Babérlevéllel és szegfűszeggel fűszerezzük, lefödve kis lángon 40- 50 percig pároljuk. Utána leszűrjük, és tepsibe rakjuk. A porcukrot az olajon megolvasztjuk a megtisztított egész hagymafejeket, beletesszük, és addig pirítjuk, hogy színt kapjanak. A borral felöntjük, majd a zöldséges húsra öntjük. Sütőben közepes lánggal 40-50 percig pároljuk. Közben a levével többször meglocsoljuk.
39. Pikáns sonkagombóc leves
Hozzávalók:
25 dkg füstölt hús (lehet füstölt pulykacomb is), 3 közepes (20dkg) sárgarépa, 3 ek olaj, 6 csemegeuborka (16 dkg), 2 babérlevél, 1 mk őrölt fehér bors, 2 zsemle, 2 tojás, 2 ek zsemlemorzsa vagy finomliszt, 1 cs petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 csapott ek finomliszt, 1 kiskanál majoránna, Fél citrom leve.
Készítése: A füstölt húst főzés előtti este ennyi vízben, amennyi bőven ellepi, megpuhítjuk, és hűlni hagyjuk. Másnap a tetejéről a zsírt lekanalazzuk, majd a húst kiemeljük belőle. A sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és lábosban, az olajon 2-3 perc alatt megfuttatjuk. Ezután 1 dl füstölt-levet aláöntünk, lefedjük, kis lángon 5 percig pároljuk. Közben az uborkát is csíkokra vágjuk, a répához adjuk, a babérlevéllel fűszerezzük, megborsozzuk, és kb 1 liter füstölt-lével fölöntve felforraljuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, 25 dkg füstölt hússal együtt ledaráljuk (a többi húst eltesszük). A tojással meg a morzsával összedolgozzuk, fél csokor fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a levesben közepes lángon 5-7 percig főzzük. Jó először próbaképpen csak egy gombócot kifőzni, mert, ha túl lágy lenne, zsemlemorzsát keverhetünk még bele. A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy kevés forró levet hozzáadunk, majd a levest ezzel sűrítjük, 2-3 percig forraljuk, végül majoránnával fűszerezzük, a citrom (vagy uborka) levével pedig kellem
40. Pórés sonkatakaróban:
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma,
8 szelet gépsonka
1 tojássárgája
2 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt
só
a tál készítéséhez:
diónyi vaj
Elkészítés: A póréhagymát megtisztítjuk ( csak a haragoszöldjét vágjuk le), 4 ujjnyi hosszú darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Jól lecsöpögtetjük, a sonkaszeletekbe göngyöljük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. A tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, és a sonkatekercsekre öntjük. A tetejét reszelt sajttal meghintjük, és sütőben, nagy lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kissé átsütjük.
41. Részeges sonka
Hozzávalók:
40 dkg főtt, füstölt sonka,
1 fej hagyma,
2 dl vörösbor,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál paradicsompüré,
1 dl tejföl,
vaj,
kakukkfű,
bors
Elkészítés
A főtt, füstölt sonkát felszeleteljük, majd megforrósított vajon mindkét oldalon ropogósra sütjük. A serpenyőből kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Meghintjük a liszttel, megpirítjuk, majd felöntjük a borral. Kakukkfűvel, sóval, borssal és paradicsompürével ízesítjük. Jól kiforraljuk, majd apránként belekeverjük a tejfölt is. Visszatesszük a sonkát és összemelegítjük. Burgonyafánkot vagy -pürét adunk mellé.
42. Ropogós csírasaláta citromszószban
Hozzávalók:
1 csésze csíra (bármilyen bioboltban kapható csíra jó, de otthon is csíráztathatunk vegyszermentes magból) 1 répa vagy cékla vékonyan szeletelve fél kígyóuborka felkarikázva negyed vöröskáposzta reszelve vagy hajszálvékonyra szeletelve
A szószhoz: 2-3 citrom 1 gerezd fokhagyma kevés friss gyömbér 1 kávéskanál méz só bors 4 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: Egy citrom héját reszeljük le (a fehér rész ne kerüljön bele!), majd nyomjuk ki a citromok levét. Forrásig melegítsük a citromlevet, a citromhéjat, a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát és a mézet, majd hagyjuk kihűlni. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá csepegtetve, állandó kevergetés mellett az olajat. A csírákat öblítsük le alaposan, majd csepegtessük le. Keverjük össze az uborkával, káposztával, répával vagy céklával, végül a szósszal. Pihentessük 15 percig, majd pirítóson tálaljuk.
43. Ropogós bőrös sertéscomb.
Hozzávalók:
1, 5 kg sertéscomb (a bőrt a hentessel keresztben vágassuk be), só, 4 fej vöröshagyma, 1/2 liter erőleves (zacskóból vagy porból), 1 kg sárgarépa, 50 dkg mogyoróhagyma vagy apró vöröshagyma, 4 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 2 evőkanál porcukor vagy finom szemű cukor, 4 evőkanál liszt, fehér bors, petrezselyem a díszítéshez.
Elkészítése: A húst minden oldalról bedörzsöljük sóval. A sütő tepsijét felöntjük vízzel, és a bőrös részével felfelé beletesszük a húst. Előmelegített sütőben (225 fokon) kb. 30 percig pároljuk. Meghámozzuk, és négybe vágjuk a hagymát, majd az erőleves felével együtt hozzáadjuk a húshoz. A hőmérsékletet lecsökkentjük 200 fokra, és a húst még 1/2 óráig pároljuk. Közben többször meglocsoljuk, és apránként hozzáöntjük a maradék erőlevest. A répát megmossuk, megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. A mogyoróhagymákat meghámozzuk és félbevágjuk. A répát és a hagymát kevés sós vízben kb. 15 percig főzzük, majd kivesszük és lecsöpögtetjük. Fazékban felhevítjük a zsiradékot, beletesszük a zöldségeket, megszórjuk cukorra, és kissé összerázzuk. A húst kivesszük a sütőből és kb. 10 percig állni hagyjuk. A sültalaphoz kevés vizet adunk, szitán leszűrjük és vízzel 1/2 literre felöntjük. A lisztet kevés hideg vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a mártáshoz és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldséget a hússal tálra tesszük, és petrezselyemmel díszítjük. Mártást kínálunk mellé. Zsemlegombóc illik hozzá leginkább.
44. Roston sült báránykaraj
Hozzávalók:
8 szelet 2-2, 5 cm vastag báránykaraj.
2 evőkanál mustármag 12 szem fekete bors
5-6 gerezd fokhagyma
só
2-3 ág friss rozmaring
a sütéshez: olaj
a fokhagymás burgonyapüréhez:
4 nagyobb burgonya
4-6 gerezd fokhagyma
fél evőkanál só
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A karajszeletekről a zsíros faggyús részeket éles késsel levágjuk és eldobjuk. A húst ecetes vízbe mártott konyharuhával megtörölgetjük, majd papírszalvétára fektetve leitatjuk róla a nedvességet. A mustármagot és a borsot finomra őröljük, a fokhagymát áttörjük, s mindezeket összekeverjük Az így elkészített fűszerkeveréket alaposan a húsba, dörzsöljük, megsózzuk és a fölaprított rozmaringgal, megszórjuk. Egy serpenyőt olajjal kikenünk, megforrósítjuk, és a hússzeleteket mindkét oldalán 3-3 percig sütjük. A fokhagymás burgonyapüréhez a megtisztított burgonyát, kockára vágjuk, vizet öntünk rá, és a megtisztított, apróra vágott fokhagymát beletesszük. Felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lé egy részével és az olajjal burgonyapüréhez hasonló állagúra keverjük.
45. Sajttekercs
Hozzávalók:
40 dkg eidami vagy trappista sajt, 3 főtt tojás, 30 dkg párizsi vagy sonka, 1 doboz medve (mackó) sajt, 1 kisebb fej hagyma, 20 dkg vaj, petrezselyemzöld,
só, bors
Elkészítés: Forrásban lévő fazék vízbe teszem a sajtot, lefedve 30-35 percig főzöm. Ha már puha a sajt, leszűrőm, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom téglalap alakúra. Amíg a sajt megfő, elkészítem a kétféle krémet: (1) a doboz mackósajtot az egy fej apróra vágott hagymával és 10 dkg vajjal krémesre keverem. (2) a petrezselyemzöld apróra vágva, só, bors, összetört tojás, 10 dkg vaj. Ezt is krémesre keverem. A kinyújtott sajt egyik szélébe teszem a tojásos krémet, ez lesz a közepe. A sajt többi részét a mackósajtos krémmel kenem meg, ráteszem a párizsi szeleteket. Feltekerem, majd 1-2 órára hűtőbe teszem.
Megjegyzés: Gyorsan kell dolgozni a megfőtt sajttal, mert hamar megdermed.
46. Sonkás sajttekercs
Hozzávalók:
15-20 dkg főtt sonka, 30 dkg edámi sajt, kb. 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, őrölt bors.
Készítése: A sajtot lobogva forró vízbe rakjuk és kis lángon a forrástól számítva 5-6 percig főzzük amíg meg nem puhult. Leszűrjük, deszkára fektetjük, és nyújtófával fél cm vastagra nyújtjuk. A sonkát megdaráljuk, kissé megborsozzuk, a vajjal kikeverjük, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy sűrű krém legyen. A sajtra kenjük és a sajtlapot szorosan, összegöngyöljük, alufólialapba csomagoljuk. Legalább egy napra jégbe hűtjük, majd a fóliából kicsomagolva, felszeleteljük. Nemcsak finom, de a hidegtál dísze is.
47. Sonkás kocka
Hozzávalók:
50 dkg száraztészta (bármilyen lapos formájú)
20 dkg apróra vagdalt főtt, füstölt hús (sonka, tarja, csülök)
3 db tojás
1 dl tejföl vagy tejszin
1 kk só
késhegynyi őrölt bors
1 ek zsiradék
Készítése: A csomagoláson jelzettek szerint kifőzzük a tésztát.
A vagdalt füstölt húst összekeverjük a tejföllel, a tojássárgákkal és a borssal. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A húsos keveréket összekeverjük a kifőtt tésztával és csak kóstolás után, sózzuk, mert a hús eleve sós. Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tojáshabot is. Kivajazott szétszedhető tortaformába vagy tepsibe töltjük és 180 fokon kb 20-30 percig, sütjük, amíg a teteje kérges nem lesz.
Tálalás előtt a tortaforma peremét levesszük, és tortaszerűen szeleteljük, vagy kockákra vágjuk.
48. Sonkás kifli
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
20 dkg főtt krumpli
A töltelékhez:
25 dkg darált, főtt füstölt hús
bors
2 dl tejföl
1 tojás a kenéshez,
Készítése: A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat.
A darált húst összekeverjük annyi tejföllel, hogy sűrű masszát kapjunk, és borssal ízesítjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, kis köröket szaggatunk, mindegyikre egy kiskanál tölteléket teszünk. A köröket félbe hajtjuk, szélüket összenyomjuk, és kiflit formázunk belőle.
Kivajazott és kilisztezett tepsibe egymás mellé fektetjük és a simára kevert tojással, megkenjük őket. Nem nagyon nőnek meg, így kerülhetnek közel egymáshoz. 180 fokon kb 20-25 percig sütjük, amíg a tetejük szép piros lesz.
49. Sonkás lángos.
Hozzávalók:
4 dkg élesztő
1 dl tej
1 ek cukor
20 dkg főtt burgonya
50 dkg liszt
1 kk só
20 dkg sonka
2 tojássárgája
késhegynyi őrölt bors
1 dl tejföl
Készítése: Az élesztőt beletördeljük a tejbe, beleszórjuk a cukrot, és jól elkeverjük. Tetejét megszórjuk liszttel és konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 15 percig, hagyjuk, hogy felfusson.
Összetörjük a főtt burgonyát, összekeverjük a liszttel, a sóval, majd beledolgozzuk az élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy jól dagasztható tészta legyen belőle. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
A sonkát apróra vagdaljuk, majd a tojássárgákkal, a borssal és a tejföllel sűrű masszává keverjük.
A megkelt tésztát kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, a tésztákat kicsit széthúzzuk, hogy nagyobbak legyenek. Egy evőkanál húskeveréket teszünk egy tésztakorongra, és egy másikkal befedjük, széleit jól összenyomkodjuk. Ruhával letakarva még fél órát kelesztjük, majd alacsony, vajjal kikent tepsibe tesszük, olajjal vagy vajjal a tetejét megkenjük és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt, kisütjük.
Változat: Süthetjük bő forró olajban is, de ügyeljünk arra, hogy a töltelék miatt tovább sül, mint a 'sima' lángos.
50. Sonkás lepény.
Hozzávalók:
8 tojás, 15 dkg sonka, 3 dkg liszt, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg reszelt füstölt sajt,
1/2 dl tejszín
só, bors, fél csg madársaláta.
Készítese: A tojásokhoz adom a lisztet, sót, borsot, tejszínt, sajtot. Kivajazok egy kisebb tepsit, beleöntöm a keveréket, előmelegített sütőben lassú tűzön megsütöm. Még forrón rászórom a füstölt sajtot, ráfektetem a vékony szelet sonkákat, és a madársalátát. Feltekerem, szeletelem, vagy csak simán félbehajtom.
51. Sonkás, sajtos húsvéti saláta.
Hozzávalók:
1 fej saláta
2 szép alma
10 dkg eidami sajt
10 dkg füstölt, főtt sonka
a salátaöntethez:
3 evőkanál salátaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 kiskanálcsípős mustár
2 evőkanál majonéz
1 kiskanál méz
só, frissen őrölt bors
Készítése: Az alaposan megmosott salátát lecsöpögtetjük, a leveleket salátacentrifugában vagy tiszta törlőruhán kissé leszárogatjuk. Az almát vékony cikkekre, a sajtot és a sonkát fél kisujjnyi csíkokra vágjuk. Az öntethez valókat mély tálban összekeverjük, és az összes hozzávalót beleforgatjuk, de csak közvetlenül a tálalás előtt, mert egyébként a saláta összeesik.
52. Sonkás rakott krumpli Hidegen és melegen egyaránt finom.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 dl tejföl
10 dkg főtt, füstölt hús
2-3 kemény tojás
10 dkg reszelt sajt
2 tojás
2 nagy fej vöröshagyma
só
bors
Készítése: A burgonyát héjában megfőzzük, hagyjuk kihülni, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. Amíg a krumpli fő, addig a húst apró kockákra, a kemény tojásokat karikákra vágjuk. A tojásokat habosra verjük és belekeverjük az apróra vágott fokhagymát, a törött borsot és ízlés szerint sót. Ezután a tejfölt is hozzá keverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikáz
53. Sült báránygerinc:
Hozzávalók
1. 5 kg báránygerinc
6 dkg zsír
só
liszt
egy kiskanál paradicsompüré
10 dkg szalonna
Elkészítés:
Az előkészített báránygerincet besózzuk, megborsozzuk, és szalonnával megtűzdeljük. Tepsibe téve, forró zsírral leöntjük, és a sütőbe téve 30-40 percig sütjük, miközben gyakran meglocsoljuk a levével. Paradicsompürével, zsírjával, kevés liszttel pecsenyelevet készítünk
Hasábburgonyával, párolt szilvával kínáljuk.
54. Sült tengeri lazac-rolád
Elkészítése kb. fél óra. Adagonként 550 cal. Vegyes saláta illik hozzá.
Hozzávalók: 4 vékony szelet lazac filé
só, bors, pár csepp Worcester szósz, pár csepp citromlé, 4 vékony szelet pármai sonka, 3 dk zsíros sajtkrém, 1 evőkanál fehérbor, fél evőkanál paradicsompüré, fél evőkanál borsó, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dk liszt, 1 db felvert tojás, 10 dk zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt sajt.
1./ A filészeleteket sózzuk, borsozzuk, citromlével, Worcester szósszal meglocsoljuk és 20 p-ig állni hagyjuk.
2./ Minden halszeletre fektetünk 1 szelet sonkát
3./ A krémsajtot összekeverjük a szétnyomkodott főtt borsóval /konzerv/ a borral, paradicsompürével, metélőhagymával, és kenjük a halszeletekre.
4./ Csavarjuk fel a halat, a tekercseket tűzzük v. kössük össze.
5./ Panirozzuk be liszt, tojás, és a morzsába keverjük a reszelt sajtot. Bő olajban szép pirosra süssük ki.
55. Tarka töltött tojások:
Hozzávalók
(16 darabhoz)
8 főtt tojás
15 dkg túró
25 dkg vaj vagy margarin
a sonkáshoz:
4 vékony szelet sonka
friss kakukkfű vagy
petrezselyem
a lazacoshoz:
4 vékony szelez lazac
friss kapor
a zöldségeshez:
1 sárgarépa
só
arasznyi kígyóuborka
a csirkéshez:
15 dkg sült csirkemell
2 hónapos retek
friss metélőhagyma
Elkészítés: A főtt tojásokat meghámozzuk majd hosszában félbevágjuk. Mindegyik aljából egy vékony szeletet levágunk, hogy a tányéron jobban megálljanak. Sárgájukat tálba kaparajuk, és puha vajjal meg az áttört túróval simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük, majd kanállal a tojások üregébe töltjük. A füstölt sonkát meg a lazacot csinosan feltekerjük és 4-4 tojás tetejére fektetjük. Az előbbit kakukkfűvel vagy petrezselyemmel , az utóbbit kaporral díszítjük. A zöldségeshez a répát megtisztítjuk, kis hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, majd hűlni hagyjuk. Az uborkát a répához hasonlóan feldaraboljuk, és 4 fél tojás földíszítünk velük. A csirkéshez a húst kis szeletekre, a retket fél karikákra vágjuk, a maradéktojások tetejére fektetjük, végül a felaprított metélőhagymával megszórjuk.
56. Töltött tojás és variációi.
A főtt tojásokat vágd hosszában félbe és szedd ki a sárgáját. Törd össze keverd össze a különböző hozzávalókkal és töltsd vissza a tojásba. Tálald salátalevélen, vagy metéltre vágott póréhagymaágyon. A receptek 8 tojássárgához szólnak.
Szardellás-mustáros
3 evőkanál vaj, 2 szardella, ízlés szerint só, bors, mustár, petrezselyemzöldje, csipet cukor.
Tárkonyos
4 evőkanál tejföl vagy majonéz, 1 kiskanál zúzott fokhagyma, 1 kiskanál morzsolt tárkony.
Chilis-tormás
4 kiskanál tejföl, 4 kiskanál chiliszósz vagy 1 kiskanál chilipor, 1 kiskanál ecetes torma
Hagymás
4 kiskanál mustár, 3 kiskanál apróra vágott lilahagyma, 4 kiskanál majonéz vagy tejföl
57. Tojáslikőr házilag
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 1 vaníliarúd, 7 dl. Tej, 2, 5 dl tiszta alkohol, 0, 5 dl konyak
A tojásságát a porcukorral kikeverjük, aztán hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét. 1 dl hideg tejjel simára keverjük, majd a forrásban lévő többihez adjuk és a tűzről, azonnal lehúzzuk, de a kevergetést még pár percig nem hagyjuk abba. Ha kihűlt, az alkoholt és a konyakot belekeverjük, és jól záródó üvegekbe töltjük. Hűtőszekrényben 2-3 hétig érleljük, néha összerázzuk.
58. Tojás tésztafészekben.
Hozzávalók:
8 darabhoz.
500g mélyhűtött leveles tészta, 1 tojássárgája+4 tojás, 1-1 kk. szezámmag, 80 g tejszínes krémsajt, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 szál petrezselyem, 10-12 szál snidling, 60 g füstölt sajt, só, bors, 6-8 bazsalikomlevélke.
Készítése:
1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1 óra), majd lisztezett munkalapon 4 mm vékonyra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű, cakkos pogácsaszaggatóval 16 korongot szúrunk ki belőle. 8 korongot sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk, 8 közepét 3cm átmérőjű pogácsaszaggatóval ismét kiszúrjuk. A teli korongokat megkenjük tojássárgájával, a tetejükre illesztjük a 8 tésztagyűrűt, és az apró pogácsákkal együtt megkenjük tojással. 200 °c-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a "fészkek " közepén lévő tésztahártyát szelíden behorpasztjuk.
2. A tojásokat megmossuk, erősen sós forrásban lévő vízbe tesszük, és újraforrástól számított pontosan 5 percig főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük. A krémsajtot habosra keverjük az áttört fokhagymával, 8 bóbita kivételével finomra vágott petrezselyemmel és snidlinggel. Belereszeljük a füstölt sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd arányosan elosztva a tésztafészekbe töltjük.
3. A tojásokat meghámozzuk, derékban félbe vágjuk, és a krém tetejére, a tésztafészekbe ültetjük. Tetejüket petrezselyemlevélkékkel, a tányér peremét a kis pogácsákkal és bazsalikomlevélkékkel díszítjük. Sonka mellé, italkorcsolyának kínáljuk.
59. Tojástokány
Hozzávalók:
8 tojás, 40 dkg rizs, olaj, bors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyem, paradicsompüré, só
Készítése: A tojásokat keményre fozzük és megtisztítjuk. A rizst zöldpetrezselymes olajon átpároljuk, készre fozzük., megborsozzuk. Vöröshagymával, pirospaprikával pörköltalapot készítünk, beletesszük a paradicsompürét is és hozzáadjuk a karikára vágott kemény tojást. Megsózzuk, egyet forralunk rajta, de nem keverjük, csak rázogatjuk. Úgy tálaljuk, hogy egy nagyobb lapos tálra koszorú formában a rizst tesszük, középre a tojást.
Variáció: Tejföllel is behabarhatjuk a pörköltszaftot még azelott, hogy a kemény tojást
60. Tojással sült húskenyér
Hozzávalók 16 szelethez:
4 szikkadt zsemle, 6+3 tojás,
1 nagy fej hagyma,
4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 2 ek. Olaj, 1 kk. pirospaprika, só, bors, 600g finomra darált sertéshús,
200 g szeletelt bacon.
Keszitese:
1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. 6 tojást sós vízben keményre főzünk, hideg vízbe merítve lehűtünk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát és a leöblített petrezselymet finomra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd az áttört fokhagymával, a petrezselyemmel, a maradék 3 tojással, a jól kinyomkodott zsemlékkel, a pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal a darált húshoz adjuk, jól összedolgozzuk.
3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 1, 7-1, 8 literes gyümölcskenyérformát kibélelünk kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy végük túllógjon a forma peremén. A tojásokat meghámozzuk, gömbölyű végüket ( a sárgájukig ) levágjuk, és belereszeljük a húsmasszába.
4. A forma aljára simítjuk a massza felét, közepébe nyomkodjuk a vágott felükkel egymáshoz illesztett tojásokat, majd a tetejükre szedjük-nyomkodjuk a maradék masszát (minél kevesebb levegő maradjon benne, mert lyukasak lesznek szeletek!), visszahajtjuk rá a szalonnavégeket, és kb. 1 órát, sütjük.
5. A formában hagyjuk kihűlni, részben felszeleteljük, majd hosszúkás tálra emeljük, és salátalevelekkel, paradicsommal, retekkel, egyéb üde zöldségekkel díszítve kínáljuk. Friss kenyér, sok saláta illik hozzá.
61. Tormakrémes sonkatekercs
Tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sűrű basemelt, ízesítjük és könnyő krémmé, keverjük. A leszeletelt gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különböző salátákkal tálalhatjuk.
Hozzávalók:
200 gramm szeletel gépsonka
100 gramm basemel
100 gramm vaj
50 gramm ecetes torma
50 gramm aszpik ízlés szerint só, őrölt fehérbors
díszítéshez primőr zöldségek
62. Túrókrémes répás rolád
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa,
2 ek olaj, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg liszt,
40 dkg krémtúró,
10 dkg porcukor, 1 vaníliarúd, 2,5 dl tejszín, 2 ek citromlé, 1 zacskó habfixáló, 5 dkg sárgabaracklekvár,
a díszítéshez marcipánnyulak, natúr pisztácia.
Készítése: A tojásokat a cukorral kikeverjük. 2 evokanál vízzel, az olajjal elkevert reszelt sárgarépával és a liszttel összedolgozzuk, majd sütopapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Elomelegített sütoben, 175 fokon 12 percig sütjük. Cukorral meghintett konyharuhára borítjuk, és a sütopapír lehúzása után hulni hagyjuk.
A túrót a porcukorral és a citromlével kikeverjük, majd beleforgatjuk a habfixálóval kemény habbá felvert tejszínt. A krémet a lekvárral megkent piskótára kenjük. A konyharuha segítségével feltekerjük, és 1 órára hutoszekrénybe tesszük. Felszeleteljük, és a marcipánnyulakkal, pisztáciával díszítjük. Tálaláskor tejszínhabbal kínálom. Ha csak felnőtteknek adom, a piskótát meglocsolom egy kis citromlikőrrel.
63. Hamis sonkaszelet
Hozzávalók:
1 kg húsos füstölt csülök
1 púpozott kiskanál zselatinpor
3 dl tejszín
tálaláshoz:
2 főtt tojás
1 fej saláta
ecetes torma
Elkészítés:
A füstölt csülköt egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd kuktában puhára főzzük, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk fejteni belőle. Ezután a húst kétszer ledaráljuk. A zselatint 1 dl vízben - még jobb ha a hús főzőlevéből vesszük el - kevergetve fölforraljuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a kemény habbá vert tejszínbe csorgatjuk. A darált húst óvatosan beleforgatjuk, és a masszát Folpackkal bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben megdermesztjük, végül deszkára borítjuk és fölszeleteljük. Salátalevéllel, tojáskarikákkal meg ecetes tormával díszítjük.
64. Húsvéti kalács
Hozzávalók:
40 dkg vaj, 3 0 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 1 cs sütőpor, 80 dkg finomliszt, 1 dl tej, reszelt narancshéj
Készítése: A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk 15-20 percig, hogy kissé megpuhuljon. Ezután először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a tejjel és a narancshéjjal összedolgozzuk. Az állaga omlós tésztához lesz hasonló. 6 részre osztjuk. Ezeket lisztezett gyúrólapon egyenként rúddá sodorjuk. Hármat-hármat összefonunk. A két kalácsot kivajazott, magas falú tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük, hogy felfelé nőjenek, ne terüljenek szét. Felvert tojással megkenjük, 15 percig pihentetjük, majd közepesen forró sütőben (180 C) kb. 40 percig, sütjük.
65. Húsvéti vegyes saláta
Hozzávalók:
200 g főtt füstölt sonka
8 kemény tojás
2 cs újhagyma
1 cs retek
1 cs petrezselyem
salátalevelek
az öntethez:
1 dl kefir
1 ek olaj
1 kk mustár
citromlé, só, bors
Készítése: A sonka apró kockákra, v. csíkokra vágjuk, a tojást felkarikázzuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát, keveset a zöldjéből is, retket, petrezselymet.
Elkészítjük az öntetet, kevés sót, mert a sonka is sós!
Összekeverjük és saláta levelekkel díszített tálra, öntjük. Tetejét néhány karika tojás-retek-hagymával díszítjük.
2004.
|